Chiar si cele mai mici schimbari in modul alimentatia de zi cu zi pot aduce numeroase beneficii vietii tale, atat din perspectiva sanatatii, cat si a siluetei.
1. Nu renunta la alimentele preferate
Poti sa te bucuri in continuare de alimentele tale preferate atat timp cat limitezi semnificativ cantitatea ingerata. O portie mica de cartofi prajiti poate fi mancata o data pe luna, dar nu mai des, spre exemplu. Totodata, un patratel de ciocolata dimineata nu-ti va face rau. Ideea de baza este sa nu iti interzici consumul anumitor alimente caci interdicitia pe care ti-o impui iti va genera o stare de spirit general proasta si te va impinge, la un moment dat, sa dai iama in alimentele interzise.
2. Fa-ti un plan alimentar
Daca te cuprinde foamea la birou si nu ai nimic la pachet, cel mai la indemana iti va fi sa iei niste covrigi si un sandwich de la magazinul din colt. Pentru sanatate si silueta astfel de momente trebuie eliminate, secretul unei alimentatii echilibrate fiind, in esenta, planificarea. Gandeste-te de dinainte cu o zi ce urmeaza sa-ti iei la pachet la serviciu, ce urmeaza sa mananci a doua zi pentru ca foamea sa nu te ia prin surprindere. Fa-ti un plan alimentar care sa contina cantitati moderate de alimente sanatoase!
4. Nu mai numara caloriile
In loc sa te uiti pe etichete si sa numeri caloriile, mai bine iti directionezi concentrarea asupra substantelor nutritive din alimentul pe care-l evaluezi. Oricum ar fi, renunta sa numeri caloriile. Mai mult, nu evita produsele cu calorii multe, cum sunt nucile, semintele, caci acestea contin numeroase substante nutritive benefice sanatatii si siluetei. Trebuie doar sa limitezi cantitatea mancata!
4. Condimenteaza mancarea „fara gust”
Legumele fierte sunt cam fara gust, in majoritatea cazurilor, dar pot fi oricand „imbunatatile” daca le pui ulei de masline si fel de fel de condimente naturale. De altfel, mizeaza pe condimente pentru a da gust preparatelor sanatoase si pentru a avea parte de varietate culinara in regimul de zi cu zi.
5. Pregateste-te si depoziteaza
Cand ai timp si fonduri financiare, da o raita prin magazine si cumpara produse sanatoase, de baza care nu se strica si pe care sa le tii bine in casa. In felul acesta, atunci cand vei vrea sa gatesti ceva seara, nu te vei trezi in imposibilitatea de a o face pentru ca nu-ti va lipsi nimic.
6. Micul dejun sau pranzul – o masa sa fie copioasa
Daca poti manca regeste dimineata, fa-o! Daca diminetile nu sunt placute pentru stomacul tau, atunci fa in asa fel incat pranzul sa fie copios, bogat. Oricum ar fi, una dintre aceste mese trebuie sa fie cantitativ mai mare si foarte satioasa, variata.
7. Renunta la sentimentul de vinovatie in relatia cu mancare
Daca te gandesti la mancarea de zi cu zi ca la ceva placut si renunti la sentimentul de vinovatie privind cat/ce ai mancat, vei reusi cu mult mai mult succes sa te mentii departe de excesele alimentare asociate cu problema „Ma simt asa prost ca am mancat aia”. Un studiu publicat anul trecut in revista de specialitate „Appetite” a aratat ca persoane „impacate” cu regimul lor alimentar de zi cu zi reusesc sa-si mentina mai eficient greutatea corporala, avand mai mult control asupra propriilor pofte, comparativ cu cele care manifesta sentimente de vina vizavi de mancare.
8. Mesele-curcubeu
Cu cat culorile sunt mai variate in farfurie cu atat oferi organismului tau mai multi fitonutrienti care sunt satiosi si tin departe poftele alimentare. Asadar, asigura-te ca mesele tale sunt variate cromatic mancand cat mai multe feluri de legume.