31 mai , 2023
AcasăTIMP LIBERMituri din cartile de istorie pe care inca le credem

Mituri din cartile de istorie pe care inca le credem

Multumita efectului adevarului iluzoriu, de multe ori ajungem sa fim inconjurati de minciuni, iar istoria nu este o exceptie. Multe lucruri pe care le-am invatat la scoala s-au dovedit a fi false. Noi vom pune capat miturilor istorice si iti vom spune adevarul.

Mitul nr. 1: Grecii au prezentat calul troian pentru a invinge Troia.

Adevarul: Scopul este adevarat, voiau sa invinga Troia, insa cadoul lui Danais nu a existat. In locul acestuia, Grecii au creat o catapulta ce semana cu un cal. Asa au reusit sa sparga zidul si sa intre in oras.

Mitul nr. 2: Arhimede a descoperit o lege a fizicii cand statea in cada.

Adevarul: De fapt, apa care s-a revarsat din cada nu are nicio legatura cu descoperirea lui Arhimede. Aceasta metoda iti permite sa calculezi doar volumul. Totusi, nu este exclus ca Arhimede sa fi fost inspirat de o cada.

Mitul nr. 3: Mendeleev a vazut tabelul periodic intr-un vis

Adevarul: Omul de stiinta a declarat: „M-am gandit la acest tabel timp de 20 de ani in timp ce voi credeti ca mi-a venit dintr-o data ideea”. Povestea cu visul a fost creeata de prietenul sau, A. A. Inostrancev pentru a-si amuza studentii.

Mitul nr. 4: Cleopatra vine din Egipt

Adevarul: Faimoasa regina din Egipt a fost grecoaica la origini. Cleopatra s-a nascut in Alexandria. Este urmasa a Dinastiei Ptolemeica care a pus stapanire pe Egipt dupa moartea lui Alexandru cel Mare.

Mitul nr. 5: Piramidele au fost construite de slugi

Adevarul: Exista dovezi care atesta faptul ca piramidele nu au fost construite de slugi sau de evrei, ci de angajati liberi si profesionisti in constructii.

Mitul nr. 6: Gladiatorii se omorau mereu intre ei

Adevarul: Cei mai talentati si antrenati gladiatori costau multi bani, iar multi dintre ei au trait o viata lunga. Analizele scheletelor si a pietrelor funerare dovedesc faptul ca acestia au avut mai mult de 100 de batai in viata lor si ca au murit in jurul varstei de 25-30 de ani, varsta care corespunde mediei de viata din Imperiul Roman.

Citește și

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.