13 octombrie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEMemoria iti joaca feste? Afla posibilele cauze si ce pericole denota!

Memoria iti joaca feste? Afla posibilele cauze si ce pericole denota!

Inrolare trafic.ro

Memoria iti joaca feste? Vezi mai jos care ar putea fi cauzele!

Lipsa de somn

Somnul este esential vietii, el reprezinta baza a numeroase functii fiziologice, precum relaxarea si regenerarea tesuturilor. Studii recente indica faptul ca in timpul somnului sunt fortificate legaturi intre diverse zone ale creierului, consecinta directa fiind capacitatea de a retine cu mai mare usurinta. Chiar daca nu toti adultii au nevoie de acelasi numar de ore de somn, expertii apreciaza ca mai putin de 7 ore pe noapte, perioade lungi de timp, pot avea urmari negative asupra organismului nostru.

Carenta de Vitamina B1

Cunoscuta si sub numele de tiamina sau vitamina “bunei dispozitii” este un nutrient indispensabil in procesul de metabolizare a hranei si transformarea acesteia in energie. Joaca un rol important in buna functionare a sistemului nervos si in mentinerea productiei de neurotransmitatori ce afecteaza starea noastra de spirit, gandurile si memoria. Resursele de vitamina B1 sunt multiple, le gasim in cereale integrale, in alune, in carnea (slaba), in organe (ficat, ridichi), dar si in produse lactate plus derivatele lor.

Excesul de alcool si/ sau droguri

Nu sunt putine acele cercetari care indica o puternica legatura intre consumul de alcool si probleme la nivel de memorie retrospectiva. Memoria retrospectiva este puntea de legatura cu trecutul, ea se refera la potentialul fiecaruia de a-si aduce aminte persoane, evenimente si intamplari, cu un grad cat mai ridicat de acuratete.. Drogurile cauzeaza efecte devastatoatoare si lasa urme adanci, in special cele care ating hippocampus-ul, zona din creier responsabila de reglarea mai multor functii cognitive.

Confuzia Mentala

O stare cu care se confrunta mai ales persoanele obisnuite sa abuzeze de ceea ce numim cu totii multitasking. In ciuda tehnologiei care ne vine in ajutor si ne permite sa executam activitati distincte, simultan, creierul uman este programat sa se concentreze asupra uneia singure. Oricat de mult am dezvolta aceasta aptitudine, sansele de a face doua, trei lucruri in acelasi timp, si toate sa iasa bine, ramane o himera.

Reprimarea Emotiiilor si Depresia

Persoanelor depresive nu le vine usor sa isi strige pasul in toate patru zarile. Fortarea permanenta de ascundere a sentimentelor, indiferent ca este vorba de frica, rusine sau orgoliu, “blocheaza” memoria. Deprimarea si negativismul, acapareaza gandurile si fac ca diverse amanunte sa treaca neobservate, uneori chiar intamplarile insemnate sunt uitate rapid.

Autor: Alexandra Matei

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: