Balonarea sau gazele intestinale nu sunt cel mai “comod” subiect de sanatate din cate exista, dar aproape toti ne-am confruntat cu aceasta problema la un momentat dat. Unele persoane sufera de balonare chiar in fiecare zi, dar poate fi combatuta prin alimentatie.
Balonarea poate fi cauza de factori aparent inofensivi. Poate ai mancat prea repede la pranz, poate fumezi (factor de favorizeaza balonarea), poate este foarte obosit motiv pentru care organismul tau nu mai functioneaza in parametri normal. Kristi King, dietetician la Spitalul de Copii din Texas si purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Dieta din SUA, explica cele mai frecvente cauze alimentare ale balonarii. Practic, daca renuntam la unele alimente sau le mancam in cantitati mai mici, putem evita balonarea.
Legumele crucifere – in aceasta categorie intra broccoli, varza de Bruxelles, dar si varza normala. Ele contin sulf si un anumit tip de carbohidrat denumit rafinoza. Ambele sunt mai greu de descompus in procesul digestiv. De regula, prin procesul de gatire, sulful si rafinoza se descompun, dar nu totalitate, motiv pentru care dupa consumarea acestor legume crucifere poate aparea senzatia de balonare.
Lactatele – produsele lactate nu duc la aparitia gazelor intestinale la toate persoanele, dar cauzeaza balonare la persoanele intolerante la lactoza, chiar si intr-o mica masura. Practic, intoleranta la lactoza implica faptul ca organismul nu are enzima necesara pentru descompunerea zaharului lactic. In lipsa acestei enzime, apar gazele intestinale, spune Kristi King.
Mancarurile grase – dupa mesele care contin mancaruri grase poate aparea senzatia de balonare pentru tocmai pentru ca grasimea pica greu la stomac. De altfel, orice fel de grasime este mai greu de digerat decat carbohidratii sau proteinele, atrage atentia dieteticianul King.
Produsele junk-food – pentru ca multe dintre produsele alimentare de tip junk-food sunt bogate in grasimi si zahar, sunt de doua ori mai greu de descompus prin procesul metabolic. “In cazul zaharului se intampla urmatorul proces: bacteriile care descompun zaharul intra in actiune in mod excesiv, motiv pentru care genereaza gaze. Pe de alta parte, zaharul trece repede de stomac si este primul care ajunge in intestine, motiv pentru care pot aparea si crampele abdominale”.