Pentru multi dintre noi, marul si portocale sunt fructele pe care le avem mai mereu la indemana, numarandu-se si printre primele optiuni atunci cand cumparam fructe. Insa care dintre acestea este cel mai sanatos?!
Sa luam prin comparatie un mar de marime medie si o portocala de marime medie, evaluandu-le nivelul caloric si nutritional. Care dintre cele doua castiga batalia?
Pentru inceput, o portocala de marime medie contine mai putine calorii – aproximativ 69 de calorii, comparativ cu cele 95 ale marului.
Pe de alta parte, portocala are un continut mai scazut de fibre fata de mar: 12% fata de 17%. Dar continutul scazut de fibre este compensat prin aportul mai mic de fructoza (zaharul natural provenit din fructe). In timp ce marul are 19 grame de fructoza, portocala are doar 12 grame.
Un plus mare il are, insa, marul din perspectiva continutului de vitamina K. Marul are 4%, in timp ce portocala nu contine pic de vitamina K.
Totusi, portocala iese invingatoare in ceea ce priveste continutul de vitamina C. In timp ce un mar de marime medie are 4% vitamina C, o portocala bine coapta poate contine 110% vitamina C.
Totodata, portocala are 8% vitamina B6, in timp ce marul are doar 6%. Fructul orange are 12% folati, iar marul doar 1%. Totodata, portocala contine 6% calciu, in timp ce marul doar 1%.
In materie de potasiu, cele doua fructe nu difera semnificativ. Marul are 4% potasiu, iar portocala cu doar un procent in plus.
In schimba, fructul orange este mai bogat in magneziu, cu 5%, in timp ce marul are doar 3%.
Per total, portocala castiga,aducand mai multe avantaje sanatatii decat marul. Totusi, atunci cand va puneti mancare la pachet, chiar este recomandat sa va puneti si un mar, si o portocala.