5 iunie , 2023
AcasăSANATATEMituri despre bolile cu transmitere sexuala

Mituri despre bolile cu transmitere sexuala

chilipirul-zilei.ro/

Avem atat de multe de informare cu privire la bolile cu transmitere sexuala (BTS), incat aproape ca ne-am pierdut in ele. Astfel ca apar numeroase mituri despre sex si pericolele care le poate ridica daca nu ne protejam. Care sunt false si care sunt adevarate?

BTS prezinta intotdeauna simptome

FALS. Poti foarte usor sa nu stii ca ai o boala cu transmitere sexuala, tocmai pentru ca unele dintre ele sunt asimptomatice, asadar nu se manifesta. Infectia cu chlamydia este una dintre ele. Netratata, poate da mari batai de cap femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate. Pentru siguranta, analizele ginecologice sunt numai bune, dar inainte de toate – foloseste prezervativul.

Poti lua BTS de pe capacul WC-ului

FALS. Nu poti contracta o boala cu transmitere sexuala prin simplul fapt ca stau pe capacul unui WC. Cu toate acestea, exista numerosi agenti patogeni care se afla pe capacul toaletei sau în vasul cu apa al WC-ului. Chit ca nu dezvolti o BTS, pot aparea diverse infectii, mai ales cand in timpul urinarii sar cateva picaturi din bolul cu apa al toaletei pe zona intima. Este, intr-adevar, nevoie de atentie, dar fara sa depasim pragul paranoiei.

Daca ambii parteneri sunt seropozitivi, nu mai trebuie sa folosesti prezervativul

FALS. Ar trebui sa fie folosit prezervativul, fara doar si poate. Cele mai recente studii arata ca exista tulpini diferite ale virusului HIV, care pot avea manifestari diferite. Daca cei doi parteneri seropozitivi prezinta tulpini diferite de HIV si fac sex fara prezervativ, isi pot transmite infectii genitale.

Doua prezervative folosite unul peste celalalt pot creste gradul de protectie

FALS. Practica folosirii a doua prezervative o data nu este sigura. Practic, creste forta de frictiune si exista riscuri si mai mari ca acesta sa se rupa. Prezervativele protejeaza daca sunt folosite corect, in baza instructiunilor de pe pachet.

 Poti lua BTS prin folosirea jucariilor sexuale

ADEVARAT. Jucariile sexuale, mai ales cele care se introduc fie in vagin, fie in anus, pot fi purtatoare de agenti patogeni de la persoana care le-a folosit inaintea ta. Microbii pot intra astfel in contact cu propriul corp si astfel pot aparea boli cu transmitere sexuala de pe urma jocului sexual. Daca este vorba de vibratoare sau dildo-uri, cel mai bine este sa puneti si pe ele prezervative.

Chlamydia poate cauza infertilitate

ADEVARAT. Agentul infectios Chlamydiatrachomatis poate duce la infertilitatea femeii, daca infectia nu este tratata. Problema principala a acestei infectii este ca nu prezinta simptome la femei. In cazul barbatilor, pot aparea infectii la nivelul testiculelor si poate reduce nivel de fertilitate. Vizita la medicul ginecolog si analizele pot preveni, insa, astfel de neplaceri.

 Poti lua BTS facand sex oral

ADEVARAT. Bolile cu transmitere sexuala pot fi dobandite si de pe urma sexualui oral. Spre exemplu, virusul herpetic care cauzeaza micile leziuni de la nivelul gurii pot ajunge in zona genitala a persoanei careia i se face sex oral. Mai mult de atat, chlamydia și gonoreea, infectii genitale, pot trece in organismul partenerului care face sex oral, prin saliva. Daca exista si sangerari, exista si riscul de contractare a virusului HIV si al celui care cauzeaza hepatita B si C. Folosirea prezervativului poate preveni aceste riscuri.

Citește și

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.