Soia este un aliment tot mai controversat si la fel si laptele produs din el. In majoritatea cazurilor este modificat genetic.
Soia contine cantitati mari de proteine si asta o face una dintre cele mai cultivate plante din lume. Mai mult decat atat, soia este folosita ca substitut al carnii si asta o face si mai importanta pentru alimentatia de zi cu zi.
Multi consuma lapte de soia din cauza intolerantei la lactoza, sau a iubirii pe care o poarta fata de animale, ori pentru a scadea colesterolul din sange.
Iata care sunt beneficiile laptelui de soia:
- diminueaza hipertensiunea;
- micsoreaza inflamarile;
- intretine densitatea osoasa;
- alina durerile menopauzei;
- sistemul imunitar este fortificat;
- diminueaza nivelul colesterolului rau.
Dezavantajele consumului de soia:
– contine fitoestrogeni, care cauzeaza aparitia celulelor canceroase te tipul celor care provoaca cancerul la san sau cel de prostata.
– laptele de soia este sarac in compexul de vitamine B, mai ales B12.
– poate duce la cresterea glandei tiroide si de a forma gusa.
– substantele din soia duc la scaderea fertilitatii atat la barbati, cat si la femei. Barbatii vor avea apetit sexual, insa potenta va scadea.
– contine acid oxalic, care duce la dezvoltarea pietrelor la rinichi.
– laptele de soia este printre principalii alergeni din lume. Consumat regulat duce la suprasolicitarea sistemului imunitar, aparitia unor boli precum artrita sau chiar si la aparitia acneei.