22 mai , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEIonela Prodan a murit

Ionela Prodan a murit

Ionela Prodan s-a stins din viata luni, 16 aprilie, in timp ce se afla internata la Spitalul Elias din Capitala.

Ionela Prodan s-a luptat in ultimele luni din viata cu o boala cumplita: cancerul pancreatic.

Indragita interpreta s-a stins din viata la varsa de 70 de ani.

Potrivit surselor din preajma artistei, ea mai traia in ultima perioada doar cu ajutorul aparatelor, fiind in coma hepatica de mai multe zile, potrivit WOWbiz.ro.

Ionela Prodan (n. 6 octombrie 1947 – d. 16 aprilie 2018) a fost o solista din Oltenia, precum si mama jurnalistei si impresarei de fotbal Anamaria Prodan. A interpretat cantece si in duet cu Ion Dolanescu.

Ionela Prodan a absolvit doua facultati la Universitatea din Craiova: Istorie – Geografie si Istorie – Filosofie.

La Editia a II-a a Festivalului „Maria Tanase“ din Craiova (1970),a primit Marele Premiu al Festivalului. Acolo l-a cunoscut pe marele folclorist prof. Hari Brauner, caruia i-a datorat foarte mult din cariera sa de artist interpret al cantecului popular.

Fostul Presedinte al Romaniei, Ion Iliescu i-a conferit artistei Ionela Prodan pe 29 noiembrie 2002 Crucea nationala Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala”.

Printre albumele memorabile ale interpretei de muzica populara, cele mai importante sunt: „Asta Seara-i Seara Mare”, „Papusile Harnice In Gradina”, „O Viata De Cantec”, „Asta-I Viata, N-Ai Ce-I Face”.

Citeste si:  Ce sa faci ca sa scapi de indigestie. Cele mai bune metode

In perioada 2001 – 2004, a coordonat in cadrul Ministerului Culturii promovarea culturii traditionale. In anul 2003, i s-a decernat Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, de catre presedintele Romaniei.

Cantareata Ionela Prodan a ascuns o mare durere din copilaria sa. Aceasta nu si-a cunoscut niciodata tatal, care a murit cu doua luni inainte ca ea sa vina pe lume.

“Tatal meu a murit inainte cu doua luni sa ma nasc, iar eu, fiind al treilea copil, am fost cel mai dorit, pentru ca eram fata. Inaintea mea s-au nascut doi frati, unul mai mare cu noua ani decat mine, celalalt, cu sapte ani, iar ei m-au cam crescut, pentru ca mama trebuia sa munceasca. Am fost obisnuita sa cresc cu greutatile, insa era dureros cand pe ceilalti copii ii strigau mamele lor, iar pe mine nu, pentru ca era mereu la munca.

Una dintre dorintele mamei a fost ca, dupa moartea sa, sa fim toti fratii impreuna, iar acum locuiesc in aceeasi curte cu mine si cred ca mama este impacata. E foarte important sa ai familia aproape, mai ales in momentele grele. Aveam 42 de ani cand a murit sotul meu, iar Anamaria m-a indemnat sa-mi refac viata, spunandu-mi ca ea si Anca nu pot fi intotdeauna langa mine”, povestea Ionela Prodan.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: