Botox este numele comercial al Toxinei Botulinice de Tip A. Aceasta este derivata din bacteria Clostridium Botulinium.
Atunci cand este injectata in muschi, toxina botulinica are un efect local, ea blocheaza comunicatiile dintre terminatiile nervoase si fibrele musculare din jurul zonei injectate, cauzand o slabiciune a muschiului din zona.
La ce este folosit botoxul ?
Acesta este un tratament cosmetic non chirurgical folosit pentru indepartarea ridurilor profunde. El este folosit de persoane cu varstele cuprinse intre 18 si 65 de ani. Practoc, botoxul blocheaza transmisiunile nervilor pentru a reduce temporar contractiile muschilor faciali ce produc ridurile.
In conditiile in care s-a dovedit stiintific ca botoxul este un tratament eficient si sigur impotriva ridurilor, popularitatea utilizarii acestuia a crescut foarte mult in ultimii ani.
Cine poate apela la tratamentele cu botox?
In general se poate apela la botox abia dupa ce medicul de familie si-a dat acordul in acest sens. Exista insa si anumite situatii in care nu se recomanda folosirea botoxului: daca exista afectiuni ale musculaturii sau ale nervilor, daca persoana care vrea sa apeleze la tratament alapteaza sau daca vrea sa ramana insarcinata in perioada imediat urmatoare.
Procedura de injectare cu botox
Medicul specialist va administra cateva mici injectii cu botox direct in muschii fetei. Inainte de injectare, medicul va determina exact unde trebuie sa aplice injectiile, examinand modul in care se incordeaza anumiti muschi din zona sprancenelor.
Intreaga procedura dureaza aproximativ 10 minute si nu necesita anestezie. De altfel discomfortul este minim si de scurta durata.
Dupa injectare se va observa o disparitie a ridurilor in circa 3 pana la 7 zile, efectele acestui tratament putand dura pana la 4 luni. Totusi rezultatele pot varia putin in functie de persoana.
Cat de des se pot administra injectiile cu botox ?
Repetarea tratamentului se poate face odata la circa patru luni. De mentionat ca odata cu prelungirea tratamentului, muschii injectati se atrofiaza producand un efect de mai lunga durata.
Costuri : Fiecare tratament costa in jur de 200 de euro.
Efecte secundate ale botoxului :
– dureri de cap;
– simptome similare cu cele de gripa;
– lipsa temporara de control a pleoapelor;
– ameteli;
– vedere dubla;
– zbaterea ochilor;
– durere faciala;
– roseata in zona injectata;
– slabire a muschilor.
Contraindicatii :
Nu urma tratament cu botox daca:
– ai o infectie in zona ce urmeaza a fi injectata;
– esti alergica la ingredientele serului;
– esti sau crezi ca poti fi insarcinata;
– ai o problema neurologica ;
– exista anumite medicamente care interactioneaza cu botoxul (ex: anumite antibiotice) asa ca nu urma acest tratament inainte sa te sfatuiesti cu medicul tau.