Definitia medicala a avortului spontan este pierderea spontana a sarcinii
Ce reprezinta?
Definitia medicala a avortului spontan este pierderea spontana a sarcinii inainte de a 24-a saptamana de sarcina, cand fatul ar avea sanse sa supravietuiasca in afara uterului.
De ce se intampla?
Din nefericire, avortul spontan este cel mai intalnit motiv pentru internarea in sectiile de ginecologie din Marea Britanie.
Cele mai aprofundate studii in domeniu au aratat ca cel putin o sarcina apare la circa 60% din cuplurile fertile. De asemenea, 50% din aceste sarcini se pierd inainte de asezarea ovulului in uter. De asemenea, sarcina se pierde in 30% din cazurile in care ovului reuseste sa se fixeze in uter. Pe de alta parte, chiar si dupa momentul fixarii in uter si cel al identificarii medicale a sarcinii, circa 14% din cazuri rezulta in avort spontan, de obicei in primele 14 saptamani.
Cea mai riscanta perioada a celor noua luni se regaseste intre saptamanile sase si opt (trecute de la ultimul ciclu menstrual). Mai mult de jumatate din copii care sunt avortati spontan in aceasta perioada au o anormalitate cromosomiala. Aceasta se intampla de obicei atunci cand genele din spermatozoid si din ovul se combina dar o parte din informatia genetica se pierde iar sarcina nu poate continua. Acest fenomen este cunoscut in lumea medicala sub denumirea de „eveniment intamplator” si nu are o explicatie stiintifica. In fapt, tipul de informatie genetica lipsa influenteaza momentul in care se pierde sarcina: atunci cand o anumita informatie genetica este necesara dar ea nu este prezenta. In acel punct dezvoltarea se opreste, copilul moare si se genereaza avortul spontan. De altfel, informatia lipsa poate fi necesara imediat sau abia peste cateva saptamani, iar pana atunci, sarcina se va dezvolta normal.
Avortul spontan este posibil sa nu se intampla imediat dupa stoparea cresterii si moartea copilului. Acesta este un tip de avort „neobservat”, care va fi sesizat abia cateva saptamani mai tarziu odata cu sangerari slabe si dureri similare celor de la ciclul menstrual.
Un alt motiv de avort spontan este cel legat de pozitionarea incorecta a ovulului.
Alti factori de risc implica varsta mamei: riscurile de avort spontan cresc odata cu varsta mamei. Pentru femeile sub 35 de ani, riscul clinic de avort spontan este de 6,4% iar intre 35 si 40 de ani acesta creste la 14,7%. In plus, peste varsta de 40 de ani riscurile de avort spontan sar de 23%.
Fumatul, anumite droguri sau medicamente (fie ele ilicite sau prescrise), sarcinile multiple, starile de sanatate dificile precum diabetul, problemele de imunitate si alti factori cresc de asemenea riscul de
Tipuri de avort spontan
Desi notiunea de „avort spontan” este folosita generic in foarte multe cazuri exista totusi cateva tipuri diferite, ce pot fi diferentiate de un medic specialist
– Riscul de avort spontan – adica situatia in care femeia sufera de sangerari usoare iar medicul constata ca cervixul este str s inchis. De obicei sarcina continua
– Avort spontan inevitabil – sangerari in primele zile sau saptamani de sarcina, cervixul este deschis, sugerand o pierdere a sarcinii
– Avort spontan incomplet – pierderea este inevitabila, dar a mai ramas ceva tesut in uter. De obicei in asemenea cazuri cervixul este deschis
– Avort spontan complet – sarcina este pierduta, uterul este gol iar cervixul este inchis
-Avort spontan neidentificat – cand sarcina s-a oprit din crestere cu cateva saptamani in urma dar femeia nu a prezentat nici o simptoma specifica. Acest tip de avort cauzeaza o slaba, scurgere de sange maro inchis. Acest tip de avort spontat vine cu o disparitie brusca a simptomelor de sarcina.
avort spontan Avortul spontan in continuarea sarcinii
Majoritatea avorturilor spontane apar in primele 12 saptamani si se manifesta in principal prin sangerari vaginale usoare sau grele, uneori cu cheaguri sau resturi de tesut.
Totusi, sangerarile vaginale pe perioada sarcinii nu sunt neobisnuite si nu reprezinta obligatoriu un semn de avort spontan, insa o sangerare abundenta si prelungita, trebuie sa traga un puternic semnal de alarma.
Simptome
Pe langa sangerari vaginale, alte simptome includ crampe, dureri asemanatoare celor de la ciclu si dureri de spate. Crampele pot fi ritmice si foarte incomfortabile, similare cu contractiile travaliului. Este posibil sa apara si o pierdere de fluid, mai ales daca sarcina este intr-o faza mult mai avansata. In unele cazuri, o parte din femeile aflate in situatia avortului spontan vor descoperi ca simptomele specifica sarcinii, cum ar fi sensibilitatea sanilor, oboseala, etc, vor disparea brusc. Orice simptome de acest gen trebuie comunicate imediat medicului curant, desi odata aparut avortul spontan, nu se mai poate face nimic.
Tratament contra avortului spontan
Daca avortul spontan este complet, atunci nu mai este nevoie de nici un tratament. Mai ales atunci cand avortul apare sub 10 saptamani, atunci acesta se va duce singur la bun sfarsit.
Pentru alte tipuri de avort spontan, este nevoie de tratament, acesta fiind insa administrat doar daca organismul pacientei nu este capabil sa rezolve singur problema.
Pentru avorturile spontane neobservate la timp sau pentru situatiile in care exista o sangerare persistenta, de cele mai multe ori este nevoie de tratament medicamentos sau chiar de operatie chirurgicala pentru a indeparta tesutul ramas in uter. Evitarea recurgerii la operatie in cazurile grave, poate aduce cu sine riscul major de infectie, asa ca, pentru femeile care nu doresc sa recurga la operatie se impune o riguroasa monitorizare medicala de specialitate.
Medicamentul prescris de medici in cazul avortului spontan se cheama MISOPROSTOL si produce contractia uterului pentru ca toate ramasitele sarcinii sa fie expulzate.
Tratamentul chirurgical implica o operatie sub anestezie generala, ce dureaza circa 5 minute si asigura golirea uterului. Un tub de cauciuc flexibil este introdus in uter, golindu-l de continut prin suctiune. O procedura similara dar mai putin intalnita este dilatarea si chiuretajul, care implica largirea usoara a cervixului pentru a permite sa fie eliminat tesutul produs in timpul sarcinii.
Avortul spontan recurent
Avortul spontan este destul de des intalnit si multe femei au parte chiar de cate doua astfel de evenimente nefericite, doar din intamplare. Insa de cele mai multe ori, mai mult de un avort spontan poate aduce cu sine si o intensa stare de anxietate si de neliniste ca va mai putea vreodata avea o sarcina normala. Pentru femeile care au trecut deja prin asa ceva, este bine de stiut ca este foarte probabil, statistic vorbind, sa apara o sarcina normala.
Totusi dupa trei avorturi spontane consecutive este mai mult decat indicat sa fie facute o serie de teste pentru a determina cauza avorturilor spontane. Exista posibilitatea ca vinovatul sa fie o dereglare hormonala, o anomalie genetica, o anormalitate a uterului sau o problema a sistemului imunitar cum ar fi sindromul antiphospholipid (cunoscut si ca Sindromul Hughes).
Pronostic
Efectele fizice ale avortului spontan tind sa dispara repede. Orice sangerare va inceta intre 7 si 10 zile, iar urmatorul ciclu va veni in maxim sase saptamani. Uneori insa, infectiile pot sa prelungeasca sangerarea sau sa provoace scurgeri urat mirositoare de culoare verzuie. In acest caz, este necesara prescrierea de catre medicul curant a unui tratament cu antibiotice.
Pe de alta parte, efectele emotionale ale avortului spontan pot fi mult mai mari. Durerea pierderii copilului este o reactie normala la avortul spontan si este normal sa fie la fel de puternica, la fel cum ar fi si in cazul decesului unei persoane dragi. De asemenea, sunt foarte dese si sentimentele de gelozie si furie fata de altii.
Ca si in cazul oricarei alte pierderi, nu exista un mod „corect” de a face fata problemei si efectelor emotionale ale avortului spontan. Unele cupluri se retrag, simtindu-se singure si iyolate, altele s-ar putea sa vrea sa vorbeasca despre asta si sa incerca sa isi impartaseasca experienta, poate chiar in cadrul unui grup de suport. De altfel, in general, barbatii si femeile trateaza in mod diferit durerea si se manifesta cu totul altfel.
Unele cupluri vor decide sa incerce din nou sa aiba un copil, fara sa lase prea mult timp sa treaca, in timp ce altele vor avea nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a prinde din nou curaj. Oricum este indicat, ca , inainte de a incerca din nou, sa se astepte pana cand ciclul femeii va reveni la normal, desi sexul este sigur inca de cand sangerarile au incetat si fiecare dintre cei doi parteneri se simte pregatit.