5 octombrie , 2024

Ultimele articole

AcasăMAMICIEvolutia la copii

Evolutia la copii

Inrolare trafic.ro

Urmarirea modului de dezvoltare a celui mic, atat mentala cat si fizica, este foarte importanta pentru ca evidentiaza gradul de sanatate a acestuia. Chiar daca fiecare copil are propriul sau ritm de crestere, incadrarea in graficele de crestere trebuie urmarita in permanenta.

Un copil supraponderal, chiar daca pare perfect sanatos, poate avea probleme de sanatate pe termen lung, kilogramele in plus afectand capacitatea de miscare a copilului, posibilitatea acestuia de a alerga si a se juca in acelasi ritm cu ceilalti copii, ceea ce de cele mai multe ori duce si la aparitia problemelor de ordin emotional si afectiv la copii.

Celulele grase se pot forma din celulele nediferentiate pe care le avem la nastere, iar asta inca din primii ani de viata. Odata formate aceste celule, asa vor ramane pentru totdeauna, prin urmare nu trebuie sa neglijam acest aspect, intrucat un copil grasut va deveni un adult care toata viata va duce o lupta cu kilogramele in plus sau mai rau, un adult obez.

Pe de alta parte un copil prea slab poate avea anumite carente, probleme de asimilare a nutrientilor sau pot fi alte semne de boala de a caror existenta nu se stie. Dar cel mai frecvent este semnal de alarma al unei alimentatii necorespunzatoare, care pe termen lung va duce la un sistem imunitar precar, sensibilitate excesiva sau chiar probleme de sanatate mai grave.

Totusi , trebuie sa se tina seama si de alte aspecte, cum ar fi istoricul din familie, ritmul sau personal de crestere, etc. In plus trebuie avut in vedere faptul ca fetele au un ritm de crestere diferit de cel al baietilor si tototdata sa se urmareasca cresterea in greutate asociata cu cea in inaltime.

Prin urmare incadrarea in grafice inseamna incadrarea intre limitele de minim si de maxim recomandate si nu neaparat incadrarea pe curba ideala.

Noi impreuna cu medicul pediatru, inca de la nastere, am urmarit evolutia fiului nostru cu ajutorul graficelor World Health Organization:

Urmarirea ritmului de crestere este foarte importanta, acesta trebuind sa fie aproximativ constant, tinandu-se seama de puseurile de crestere, care la unii copii sunt mai evidente decat la altii. Abaterile prea mari de la un ritm de crestere constant, pot fi insa semnalul de alarma pentru anumite afectiuni.

Multi parinti insa, devin cu adevarat stresati daca micutii lor nu se afla pe curba ideala, daca intr-o luna nu au luat suficient in greutate dupa parerea lor, daca la o masa nu au manancat la fel de bine ca la precedenta. Astfel, acestia fac o adevarata obsesie pentru fiecare gram pe care copilul il ia in greutate, uitand practic sa urmareasca si celelalte aspecte ale evolutiei sale, mai cu seama de evolutia psihica a copilului. Aceasta este cea care nu se poate observa atat de usor cu ochiul liber, dar totusi, atat de importanta.

VEZI CONTINUAREA PE MAMI STIE TOT!

 

Citeste si:  Exercitiul fizic, cel mai bun antidepresiv! Cum te ajuta miscarea sa fii fericit

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: