Conservantii sunt si vor fi inca multa vreme extrem de importanti in industria alimentara. Ii regasim atat in alimentele procesate, sub forma sintetizata cat si in cele asa numite „de casa”, sub forma de conservanti naturali.
Diferenta dintre cei naturali si cei sintetici este insa enorma, cei din prima categorie nefiind niciodata catalogati ca si daunatori pentru organismul uman si sanatatea acestuia, in vreme ce conservantii din a doua categorie, pe care ii regasim in alimentele procesate sunt responsabili de o multime de probleme de sanatate care se ivesc de-a lungul timpului, in functie de dieta aleasa, incepand cu banalele dureri de cap si incheind cu mult probleme mult mai grave precum cancerul.
Nu toti conservantii sunt insa daunatori, in special cei produsi in medii controlate si folositi in alimente doar in limitele prevazute de lege. In cele ce urmeaza va vom prezenta o lista a acestor substante si efectele secundare pe care le pot produce.
Lista conservantilor daunatori
Benzoatii (Benzoatul de sodiu, E211 si benzoatul de potasiu, E212) sunt folositi ca si conservanti pentru saramuri, faina, margarina, piureurile de fructe, sucurile de fructe, bere etc. si pot produce alergii sau afecta creierul.
Bromatii (Bromat de potasiu, E924) sunt cele mai des intalnite substante conservante din faina si paine, care distrug nutrientii si pot cauza diaree.
Butilhidroxianisol si butilhidroxitoluen (BHA si BHT – E320 si E321) sunt antioxidantii sintetici care in urma cercetarilor s-a stabilit ca pot cauza cancer la cobaii testati. Cu toate acestea, nu s-a putut stabili daca sunt daunatori in acest sens si oamenilor. BHA si BHT sunt folositi in general la produsele din carne, la alimentele coapte, la snacksuri si bere.
Mono si di-gliceridele sunt folosite pentru a pastra alimente precum prajiturile, torturile, placintele, painea, legumele ambalate in sos sau margarina. Dintre efectele secundare ale acestora putem aminti printre altele problemele de sanatate ce pot aparea la nou nascuti sau cancerul, la persoanele adulte.
Galatul de propil (E310), este un conservant folosit de asemenea la produsele din carne, produsele care contin legume, uleiuri, guma de mestecat etc. si este pentru problemele pe care le poate cauza nou nascutilor si ficatului.
Sulfitii (sulfit acid de sodiu <bisulfit de sodiu>, E222 sau metabilsufit de sodiu <disulfit de sodiu>, E223) sunt cei mai folositi conservanti pentru fructele din compot, fructele uscate, conservele de masline sau ardei, siropul de porumb sau vin. Pot fi responsabili de durerile de cap, durerile din articulatii, palpitatii ale inimii, alergii si chiar cancer.
Nitratul de sodiu (E251), este folosit cu precadere in produsele din carne sarata si conservele de carne. Este suspect de provocarea cancerului stomacal iar ca o curiozitate, in Germania si Norvegia a fost interzis, fiind clasificat ca si toxina.
Acidul Citric (E330) care este produs artificial folosindu-se acid sulfuric poate cauza atacuri astmatice si reactii alergice. Cu toate acestea, acidul citric natural poate fi considerat un conservant fara reactii adverse.
Carboximetilceluloza (E466) este un stabilizator care este folosit cu precadere in dressinguri de salate, creme si laptele din ciocolata si poate produce tulburari digestive precum voma, indigestie, colici abdominale.