21 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEDureri de spate si oboseala constanta? Ai putea suferi de fibromialgie! Iata...

Dureri de spate si oboseala constanta? Ai putea suferi de fibromialgie! Iata toate simptomele si tratamentul

Inrolare trafic.ro

Te doare spatele, simti o tensiune in ceafa, te dor incheieturile si iti simti muschii corpului intepeniti? Se prea poate sa nu fie vorba doar de lipsa exercitiilor fizice sau ca ai dormit prost noaptea, ci ai putea suferi de fibromialgie.

Fibromialgia este o boala atipica ce se manifesta prin dureri in tot corpul, mai ales in zona spatelui, prin oboseala cronica si chiar prin tulburari de somn. Nu i se cunosc cauzele, dar este tot mai intalnita in randul romanilor, cele mai multe cazuri documentate de fibromialgie fiind inregistrate in Statele Unite ale Americii si in Canada. Fibromialgia este considerata o boala specifica omului modern, care duce o viata sedentara, asociata cu un numar mare de ore petrecute stand, la birou.

Simptomele fibromialgiei

Printre simptomele principale ale fibromialgiei se numara durerile musculare, chiar cronice, spasmele musculare si starea de slabiciune generala a membrelor. Totodata, aceasta boala a omului modern se manifesta si prin oboseala periodica, chiar constanta, printr-un nivel de energie scazut care iti ingreuneaza chiar si sarcinile simple ale zilei. Unele persoana dezvolta si tulburari ale somnului si migrene. Netratata, poate duce la stari de anxietate si la depresie.

Principalele puncte ale durerii in cazul fibromialgiei

Anumite zone ale corpului dezvolta o sensibilitate crescuta la presiune in cazul suferinzilor de fibromialgie. Exista 18 puncte ale durerii, situate la incheieturi, la solduri, la genunchi, la coate si in partea superioara a spatelui. Practic, pe cei care sufera de fibromialgie resimt durere atunci cand aceste puncte sunt apasate, spre deosebire de oamenii perfect sanatosi care nu resimt niciun fel de durere. Cele 18 puncte sunt ilustrate in imaginea acestui articol.

Durerea este reala

Pana ca oamenii de stiinta sa stabileasca faptul ca aceste dureri sunt, in realitate, o problema medicale, au existat numeroase controverse pe acest subiect medical. Insa, cu timpul, odata ce fibromialgia a fost stabilita drept boala in societatea moderna, toate studiile si examenele medicale au au stabilit ca suferinzii de fibromialgie chiar resimt durere in zonele indicate, durerea fiind reala.

Cine risca sa dezvolte fibromialgie

Femeile sunt cele mai predispuse la aceasta afectiune, mai ales intre varsta de 25 de ani 60 de ani. Si barbatii pot dezvolta fibromialgie, insa femeile sunt de 10 ori mai predispuse la aparitia bolii comparativ cu reprezentatii sexualui tare. Studii genetice inca sunt in curs de efectuare pentru a stabili de unde provine aceasta predispozitie.

Oboseala specifica fibromialgiei

Cu totii se simtim obositi din cand in cand, insa, in momentul in care starea de oboseala persista, indiferent cat dormim si cat ne relaxam, ar trebui sa ne punem niste semne de intrebare. Persoanele care sufera de fibromialgie se trezesc obosite, chiar si dupa opt ore de somn, iar starea de oboseala se agraveaza pe parcursul zilei ingreunand activitatile zilnice simple, cum ar fi urcatul a doua etaje de scari sau caratul a doua pungi de cumparaturi.

Cauzele fibromialgiei

Oamenii de stiinta inca nu au stabilit cauzele exacte care declanseaza fibromialgia. Unii medici dau vina pe un dezechilibru hormonal si/sau chimic din organism care genereaza obstacole in comunicarea dintre centri nervosi ai durerii si musculatura. Pe de alta parte, alti specialisti in medicina sustin ca evenimentele traumatizante, de la operatii la afectiuni al caror tratament s-a extins pe perioade lungi, dar si starea de stres constanta, indelungata ca perioada de timp ar putea fi cauze favorizante ale fibromialgiei. De altfel, astfel de situatii sunt frecvente in randul persoanelor suferinde de aceasta boala a omului modern.

Diagnosticarea fibromialgiei

Daca simptomele fibromialgiei persista, este necesar un consult medical si niste analize efectuate. Abia dupa ce medicul exclude alte boli care prezinta la randul lor astfel de simptome, isi poate ridica problema ca pacientul sufera de fibromialgie. Un examen clinic, care include inspectia trupului pacientului, palparea, percutia si auscultatia, poate determina daca omul in cauza prezinta sensibilitatea si sufera de durerea specifica fibromialgiei.

Tratarea fibromialgiei

Aceasta boala a fost considerata de competenta exclusiva a medicilor specialisti in reumatologie. Insa faptul ca prezinta si alte probleme precum tulburari de somn si nu numai, tratamentul in cazul fibromialgiei trebuie sa acopere mai multe aspecte. Dincolo de aplicarea unor analgezice locale, care trateaza simptomul, nu si cauza, dincolo de administrarea unor vitamine si minerale pentru intarirea sistemului imunitar, este posibil ca pacientul sa fie indreptat si catre terapie psihologica, pentru ca adesea stresul este unul dintre factorii care agraveaza fibromialgia si impiedica atenuarea simptomelor bolii.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: