30 noiembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERDuminica Tomii 2022. Ce este interzis sa faci pe 1 mai

Duminica Tomii 2022. Ce este interzis sa faci pe 1 mai

Duminica Tomii 2022. Este una dintre zilele sfinte din Saptamana Luminata, care urmeaza imediat dupa Paste. Pe 1 mai, romanii respecta mai multe superstitii, traditii si obiceiuri.

Duminca Tomii este ziua in care Sfantul Apostol Toma, cunoscut drept „Toma Necredinciosul”, l-a vazut pe Mantuitorul Iisus Hristos, dupa Inviere.

Citeste si: Saptamana Luminata 2022. Ce este interzis sa faci dupa Paste, timp de sapte zile

Duminica Tomii 2022. Ce este interzis sa faci pe 1 mai

Toma este Apostolul care a refuzat sa creada ca Hristos a inviat cu adevarat. Insa, atunci cand s-a intalnit cu Mantuitorul, dupa ce i-a vazut si i-a pipait ranile ramase de la piroanele cu care a fost tintuit de cruce, si-a dat seama de greseala lui.

Pe langa sarbatoarea laica din data de 1 mai, cand este Ziua Internationala a Muncii, in aceasta zi este si o sarbatoare importanta pentru crestinii ortodocsi din tara noastra.

In aceasta zi, la fel ca in data de 2 mai, de Pastele Blajinilor, credinciosii se ingrijesc de sufletele mortilor. Femeile din Banat dau pomana pe ape curgatoare pentru cei care sunt pe lumea cealalta. Se vopsesc si oua rosii in ajunul acestei zile, pentru a fi apoi ciocnite si date peste mormintele celor dragi.

Copii impletesc cosuri din ramuri de salcie sau de alun, iar ouale si colacii sunt adusi la biserica, unde sunt sfintite, conform Stirile Kanal D.

Citeste si:  Iubitul meu iubește pastele...Cele mai senzuale retete!

Fiind sarbatoare trecuta cu cruce rosie in calendar, este interzis sa muncesti in casa ori pe camp. Nu se spala, nu se coase, nu se tricoteaza, nu se face curatenie. Se spun rugaciuni pentru sufletul celor trecuti la cele vesnice.

De asemenea, conform obiceiurilor din batrani, este interzis sa te certi, sa jignesti, sa arunci cuvinte de ocara sau sa ii vorbesti de rau pe cei morti. In Brasov, este zi de sarbatoare, caci are loc parada junilor.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: