Deși sintagma „post intermitent” este din ce în ce mai des utilizată de persoanele care doresc să slăbească sau să își mențină greutatea, aceasta nu are nicio conexiune cu postul biblic. Bebe Ciaușu, un pastor baptist, a detaliat pentru Adevărul diferența semnificativă între aceste două idei.
Conform lui Bebe Ciaușu, care este pastor la Biserica Creștină Baptistă „Harul” din Lugoj, „postul intermitent” este un termen care a apărut recent în vocabularul celor interesați de slăbire sau îmbunătățirea stării de sănătate.
„Prin acesta, se vehiculează conceptul că a mânca numai într-un interval de timp de opt sau șase ore și a nu mânca în restul de șaisprezece sau optsprezece ore este echivalent cu postul. Dar postul adevărat (biblic) are un obiectiv diferit și o semnificație mult mai profundă decât dieta numită nefericit ‘post intermitent. De aceea este esențial să înțelegem diferențele între cele două”, a explicat pastorul.
Bebe Ciaușu a menționat că în timpul postului, credincioșii tind să nu mănânce deloc și să nu bea niciun fel de lichide, acest tip de post fiind cunoscut sub denumirea de „post negru”, indiferent dacă este vorba de o zi sau mai multe. „Este de obicei recomandat ca postul negru să nu dureze mai mult de trei zile. În cazul posturilor care durează mai mult de trei zile, este necesar să se consume apă și/sau alte lichide”, a precizat pastorul.
Bebe Ciaușu a adăugat că „diferența esențială între dietă și post nu constă doar în durată și în modul în care sunt respectate, ci mai ales în obiectivul lor”.
„Postul intermitent se referă la corp, pe când postul biblic se referă la suflet. Cu alte cuvinte, în timp ce dieta se concentrează pe aspectul fizic sau sănătatea corporală, postul biblic are în vedere sănătatea spirituală. Dieta poate avea ca obiectiv pierderea în greutate, însă postul are ca scop renunțarea la sine. Dieta înseamnă slăbire, în timp ce postul urmărește renunțarea la plăcerile de zi cu zi pentru a te concentra pe relația cu Dumnezeu”, a clarificat pastorul lugojean diferența majoră între postul intermitent (dietă) și postul biblic.
Pastorul a subliniat că, deși poate slăbi corpul din cauza lipsei de mâncare și/sau lichide, postul fortifică sufletul.
„Isus a postit 40 de zile pentru a se pregăti pentru misiunea pe care o avea înainte și pentru a avea victorie în conflictele spirituale pe care urma să le înfrunte în anii următori. Prin urmare, când postim, noi îl urmăm pe El. Credinciosul este într-un război spiritual continuu cu forțele malefice, iar cele mai eficiente arme sunt postul și rugăciunea. Sfântul Vasile cel Mare a numit postul ‘arma defensivă împotriva demonilor’. Isus însuși a declarat că anumite tipuri de demoni nu pot fi alungați decât prin post și rugăciune (Matei 17:21)”, a mai subliniat pastorul Bisericii Harul din Lugoj.
Bebe Ciaușu a continuat explicând că așa-numitul „post intermitent” înseamnă înfometare pentru o anumită perioadă de timp pentru a arăta mai bine sau pentru a rezolva o problemă de sănătate fizică. Pe de altă parte, postul biblic înseamnă „hrănirea cu Cuvântul lui Dumnezeu”.
„Când a fost tentat de Satana, în timpul postului de 40 de zile în Deșertul Iudeii, să transforme pietrele în pâini (deoarece era evident slăbit din cauza postului), Mântuitorul a răspuns: „Este scris: «Omul nu trăiește numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu»” (Matei 34:4). Dacă dieta presupune doar reducerea porțiilor de mâncare, reducerea timpului în care se mănâncă sau schimbarea meniului, postul înseamnă renunțarea completă la mâncare pentru a ne hrăni cu satisfacția îndeplinirii voii lui Dumnezeu”, a mai precizat pastorul.
O altă distincție între postul intermitent și cel biblic este că, în timp ce primul generează aprecierea celorlalți, datorită siluetei obținute, postul biblic se concentrează pe umilință și pocăință.
„Credincioșii din perioada biblică obișnuiau să postească adesea pentru a-și umili sufletele în fața lui Dumnezeu și pentru a primi răspuns la rugăciunile lor. În acele zile de post, ei trebuiau să fie veseli și să profite de orice oportunitate pentru a face bine. În concluzie, dorința de a avea un corp sănătos și armonios este lăudabilă, dar postul biblic se concentrează pe crearea unui spațiu gol care să fie umplut cu prezența lui Dumnezeu”, a explicat Bebe Ciaușu.
Pastorul a subliniat că postul biblic este adesea însoțit de rugăciune și meditație la Cuvântul lui Dumnezeu, în timp ce postul intermitent se concentrează mai mult pe monitorizarea caloriilor și exerciții fizice.
„Pe lângă refuzul de a mânca sau bea, postul biblic include un angajament de a petrece mai mult timp în rugăciune și meditație la Cuvântul lui Dumnezeu. În acest fel, postul devine o modalitate de a-ți canaliza atenția către Dumnezeu și a te apropia mai mult de El”, a mai spus pastorul.
Deși postul intermitent și postul biblic sunt ambele forme de abstinență de la mâncare, intențiile și obiectivele lor sunt fundamental diferite. Postul intermitent se face în scopul îmbunătățirii stării de sănătate sau al pierderii în greutate, în timp ce postul biblic este o practică spirituală destinată aprofundării relației cu Dumnezeu și întăririi disciplinei spirituale.
„Așadar, în timp ce postul intermitent este mai mult o dietă, postul biblic este o practică spirituală care necesită angajament, concentrare și dedicare pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu”, a concluzionat pastorul Bebe Ciaușu.