28 noiembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăSANATATEDiferenta intre starea de panica si atacul de panica

Diferenta intre starea de panica si atacul de panica

O oarecare stare de panica, de scurta durata, in fata unei situatii neprevazute si dificile este de inteles, dar este totodata fundamental diferita de un atac de panica in adevarat sens.

Daca simti ca pierzi controlul masinii care a inceput sa patineze pe gheata sau esti in fata unei comisii de „oameni mari” de care depinde tot viitorul tau profesional, este firesc sa te treaca toate transpiratiile si sa te simti panicat, dar de aici pana la un atac de panica este cale lunga.

Ce simti intr-un atat de panica

Atacul de panica este aparitia spontana si deseori nejustificata a unei senzatii intense de spaima cumplita care genereaza un disconfort major, o stare de rau, a carei punct culminant apare cam in 10 de la primele trairi si se reduce in aproximativ o ora.

Oamenii de stiinta considera ca de vina sunt disfunctionalitatile de la nivelul celulelor nervoase din creier care genereaza o „invazie” de adrenalina si de alti hormoni in organism. Astfel, inima incepe sa bata cu putere, apare hiperventilatia si inspiri mai mult dioxid de carbon. Acest lucru altereaza aciditatea sangelui, generand reactii chimice in cascada ce disloca calciul din si catre celule, explica Elias Shaya, psihiatru-sef in cadrul Spitalului Memorial Union MedStar din Baltimore, SUA.

Citeste si:  Marele pericol la care va expuneti mergand la piscina

Toate aceste efecte fizice genereaza, la randul lor, alte consecinte neplacute, precum, greata, ameteaza, transpiratia excesiva, tremuratul, frisoanele, dar si spasme musculare la nivelul pieptului si al gatului, care se inclesteaza si care, din contractii, poate induce senzatia de sufocare.

Senzatiile pot fi atat de puternice incat unii suferinzi de atacuri de panica pot ajunge la spital de teama unui atac de cord, adauga medicul Shaya.

Tot specialistul atrage atentia ca, pentru a fi vorba intr-adevar de un atac de panica, cel putin patru simptome enumerate mai sus trebuie sa fie prezente, in caz contrar fiind mai degraba vorba de o stare de spaima severa, dar conditionata de un fapt real si usor de temperat intr-un timp foarte scurt.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: