Search for content, post, videos

Vrei sa afli daca mananci prea mult?

Pe langa problema calitatii alimentelor care ajung zilnic in farfuriile noastre, oamenii de stiinta, medicii, uneori chiar si parintii si prietenii ne atrag atentia ca ar trebui sa mancam mai putin. Dar nimeni nu ne spune ce inseamna acest putin!

Exista o mare diferenta intre cat mancam la o masa si cat are nevoie organismul pentru a functiona bine. Prima se refera la portia normala si a doua la cea standard.

Profesorul Brian Wansink, din cadrul Universitatii Cornell din SUA, a analizat ani la rand comportamentul uman si regimul alimentar. Studiile arata ca portiile de mancare au inceput sa fie din ce in ce mai mari din anul 1970  si continua sa creasca si in prezent.

Un singur snitel de marimea unei carti de joc
De exemplu, portia normala este de doua snitele la o masa, in timp ce o portie standard inseamna doar un snitel de marimea unei carti de joc.

Garnitura cat o minge de tenis
Portia normala de legume este de jumatate de farfurie, insa cea standard este de marimea unei mingi de tenis. Mai mult de atat, foamea nu este cea care favorizeaza excesele alimentare.

Promotiile si compania la masa
“Mancam mai mult in compania familiei, a prietenilor, din cauza ambalajelor si a farfuriilor mari pe care suntem obisnuiti sa le umplem, din cauza cantitatii suplimentare de produse pe care le gasim la promotie si din cauza multor altor stimuli externi – vizuali, olfactivi – de care ne lasam pacaliti”, scrie Brian Wansink.

Cercetatorul american explica: “Oamenii mananca mai mult, atunci cand alimentele sunt ambalate in recipiente mari. Produsele in cantitati mai mari sunt mai ieftine, putem economisi, dar au si un aport suplimentar de calorii. Solutia: cumparati produse ambulate in pungi mai mici, cu un gramaj redus. ”

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *