19 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăDIETEDescoperire uriașă! Danuglipron este noua pastilă MINUNE care te ajută să slăbești

Descoperire uriașă! Danuglipron este noua pastilă MINUNE care te ajută să slăbești

Un studiu indică că o nouă pastilă, Danuglipron, dezvoltată de Pfizer, poate oferi efecte similare cu cele ale injecțiilor Ozempic. Testele au fost efectuate pe 411 adulți cu diabet de tip 2, care au primit o doză de 120mg din pastilă, ceea ce a rezultat într-o pierdere de greutate medie de 4.6 kilograme într-un interval de 16 săptămâni, conform studiului publicat în JAMA Network.

Acest rezultat se compară cu faza a treia a studiului privind injecțiile Ozempic, unde pacienții care au primit 2mg din acest medicament o dată pe săptămână au înregistrat o scădere a greutății de 4.53kg în 30 de săptămâni.

Avantajul major al Danuglipronului este faptul că, fiind un tratament oral, este mai simplu de administrat pacienților. Rezultatele studiului sugerează că Danuglipron ar putea fi chiar mai eficient decât Ozempic, întrucât participanții care au luat pastila au avut o pierdere de greutate aproape identică cu cea a celor care au primit injecțiile.

Diferența de dozare între cele două medicamente trebuie totuși luată în considerare. De asemenea, se menționează faptul că Ozempic este aprobat în Marea Britanie pentru tratamentul diabetului și s-a descoperit recent că este comercializat ilegal ca medicament pentru slăbire. Wegovy, un alt medicament cu funcții similare, se prescrie adultilor obezi în tratamentele de scădere în greutate. În ultimii doi ani, aceste două medicamente au devenit extrem de populare, existând zvonuri că personalități precum Elon Musk și Kim Kardashian le-ar fi utilizat.

Danuglipron, Ozempic și Wegovy acționează prin suprimarea apetitului, imitând un hormon natural numit GLP-1, care este eliberat după masă.

Citeste si:  Iata adevarul! Ce se intampla cu organismul femeii cand renunta la anticonceptionale

Rezultatul este o senzație de sațietate de durată, ceea ce reduce numărul de calorii consumate într-o zi. Este important de menționat că aceste medicamente au și efecte secundare, iar studiile indică că în cazuri rare, ele pot provoca pancreatită, probleme renale și tumori la tiroidă.

Despre studiu

În studiul de față, cercetătorii au examinat siguranța, tolerabilitatea și eficacitatea danuglipronului la adulți cu diabet de tip 2 (T2D), cu sau fără utilizarea de metformină. Acest studiu clinic randomizat de fază 2b a fost realizat între iulie 2020 și iulie 2021 în Statele Unite, Taiwan, Slovacia, Polonia, Coreea de Sud, Ungaria, Canada și Bulgaria.

Pacienții adulți cu T2D care urmau un regim alimentar și exerciții fizice, cu sau fără utilizarea de metformină, au participat la acest studiu dacă hemoglobina lor A1c (HbA1c) era între 7% și 10,5% la screening. Sexul și rasa au fost raportate de participanți. Pacienții care utilizau metformină trebuiau să primească o doză stabilă timp de cel puțin 60 de zile înainte de screening.

Utilizatorii de metformină au continuat cu aceeași doză pe parcursul studiului, cu excepția cazului în care erau indicate schimbări din punct de vedere medical. Participanții au fost aleatorizați egal pentru a primi un placebo sau una dintre cele cinci doze țintă de danuglipron (2,5 mg, 10 mg, 40 mg, 80 mg sau 120 mg). Au fost stratificați după țară și utilizarea metforminei. Placebo sau danuglipron a fost administrat oral de două ori cu mâncare timp de 16 săptămâni.

Punctul final principal de eficacitate a fost schimbarea HbA1c la săptămâna 16 față de momentul inițial. Siguranța a fost investigată pe tot parcursul perioadei de intervenție și urmărire. Punctele finale secundare de eficacitate au fost schimbările HbA1c la mai multe momente de timp, proporția de pacienți care au atins HbA1c <7% la săptămâna 16 și schimbările în greutatea corporală și glicemia de post (FPG).

Citeste si:  Cum te ingrasa fructele fara sa iti dai seama

Rezultatele

Studiul a inclus 411 participanți cu o vârstă medie de 58,6, HbA1c de 8,07% și BMI de 32,9 kg/m2. Majoritatea participanților (91%) erau utilizatori de metformină. Caracteristicile clinice și demografice au fost similare între grupurile de tratament. Toate grupurile de danuglipron au avut o scădere semnificativă a HbA1c la săptămâna 16 în raport cu beneficiarii de placebo.

Concluzii

Studiul a observat reduceri ale HbA1c și FPG cu toate dozele de danuglipron și ale greutății corporale cu doze de 80 mg sau mai mari, după 16 săptămâni de tratament la pacienții cu diabet de tip 2.

Scăderile FPG și HbA1c au fost evidente începând cu săptămâna a doua, cu câteva excepții pentru dozele mai mici. Mai mulți participanți care au primit danuglipron au atins ținta glicemică de HbA1c <7% comparativ cu subiecții care au primit placebo.

În plus, proporția subiecților care au atins această țintă a crescut odată cu doza de danuglipron. Acest studiu de fază 2b a relevat eficacitatea în ceea ce privește greutatea corporală și glicemia cu multiple cantități de danuglipron într-o perioadă clinic relevantă la pacienții adulți cu diabet de tip 2. Eficacitatea și siguranța danuglipronului au fost consecvente cu agonistii peptidici GLP-1R, dar fără restricții de post.

Referințe

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2805054

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: