Delicatese cu pește. Trei retete bune oricand dar mai ales in zilele de post. Pestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente si din pacate nu-l consumam in cantitati sufiente. poate doar in zilele de post ce se mai inghesuie oamenii sa manance pește, dar in restul timpului, pestele nu este un aliment comun pe mesele noastre si este mare, mare pacat.
Cuprins
Delicatese cu pește. Trei retete bune oricand dar mai ales in zilele de post
Ca sa-ti deschidem apetitul si ca sa te provocam am adunat trei retete cu peste, toate delicioase, toate simplu de facut, toate foarte sanatoase.
Păstrăv cu varză
Ingrediente (4 porții):
Pentru garnitură: •1 măr •1 morcov •1 ceapă •2 linguri ulei •500 g varză murată •100 ml vin alb sec (Riesling) •2 linguri gem de gutui •sare •sare •1 vârf de cuțit piper Cayenne.
Pentru pește: •600 g păstrăv •2 linguri ulei •2 lingurițe susan negru •sare, piper •sucul de la o jumătate de lămâie
Preparare:
1. Spălați mărul, tăiați-l în patru, îndepărtați-i semințele, apoi tăiați-l mărunt. Curățați morcovii și tăiați-i cubulețe. Curățați ceapa și tocați-o mărunt. Încingeți uleiul. Căliți acolo mărul, morcovii și ceapa. Adăugați varza și treceți prin ea puțin cu furculița. Fierbeți totul la foc mic. Turnați vinul alb, acoperiți cu un capac și fierbeți înăbușit cca. 15 minute. Îndepărtați capacul și fierbeți în continuare 10 minute. Adăugați gemul de gutui. Condimentați totul cu sare și puțin piper Cayenne.
2. Spălați peștele și uscați-l pe un șervet de bucătărie. Încingeți uleiul într-o tigaie cu fundul dublu. Prăjiți peștele câte 3-4 minute pe ambele părți, apoi presărați-l cu susan. Condimentați-l cu sare și piper, apoi stropiți-l cu suc de lămâie. Serviți-l împreună cu varza și legumele pregătite și ornați totul după cum doriți.
Spor la treabă și poftă bună!
Preparare: 30 de minute.
cca. 370 kcal/porție
Calcan cu morcovi
Ingrediente (4 porții): •800 g morcovi mici •1 lingură boabe de piper la borcan •2 linguri unt cu verdeață •sare, piper •îndulcitor lichid •150 ml suc de morcovi •1 vârf de cuțit șofran •4 buc. file de calcan (a 200g) •2 linguri unt •1 lingură suc de lămâie •120 g brânză emmentaler •2 linguri pesmet •3 linguri ulei de măsline
Preparare:
1. Pregătiți morcovii, eventual tăiați-i mărunt. Scurgeți boabele de piper. Încingeți untul cu verdeață într-o tigaie și căliți acolo morcovii și boabele de piper. Condimentați-le cu sare, piper și îndulcitor. Turnați sucul de lămâie, firele de șofran și fierbeți totul cca. 5 minute.
2. Încingeți cuptorul la 180ºC. Spălați peștele, uscați-l pe un șervet de bucătărie și prăjiți-l pe fiecare parte în untul încins. Condimentați-l cu sare și piper, apoi stropiți-l cu suc de lămâie. Ungeți cu grăsime o formă termorezistentă și tapetați-o cu morcovii și boabele de piper. Așezați peștele peste aceștia.
3. Dați brânza pe răzătoare, amestecați-o cu pesmetul, uleiul, sarea și piperul, apoi ungeți peștele cu amestecul rezultat. Lăsați-l la cuptor cca. 8 minute.
Ornați-l după cum doriți. Poftă bună!
Preparare: 45 de minute.
cca. 550 kcal/porție
File de pește cu sos de ardei
Ingrediente (4 porții): •600 g cartofi •1 cutie anghinare (390 g) •sare, piper •2 căței de usturoi •400 ml smântână •500 g ardei gras roșu •2 cepe •5 linguri ulei •100 ml vin alb •200 ml supă •1 legătură cimbru •zahăr •4 file de pește cu piele (de exemplu, somon) •2 linguri unt •1 lingură zeamă de lămâie
Preparare:
1. Încălziți cuptorul la 200ºC. Curățați cartofii. Scurgeți anghinarea. Tăiați atât cartofiii, cât și anghinarea felii subțiri și tapetați cu ele o formă de sufleu unsă, în prealabil, cu grăsime, apoi condimentați-le. Puneți 250 ml smântână într-un castron și presați 1 cățel de usturoi acolo, apoi turnați-o peste legume și coaceți totul 50 de minute.
2. Tăiați cubulețe ardeiul, ceapa și restul usturoiului. Căliți totul în 2 linguri de ulei. Stingeți cu vin și dați într-un clocot. Turnați supa și lăsați-o să dea un clocot. Curățați cimbrul și adăugați 1/3 din el. Încorporați restul smântânei, amestecați, pasați totul și condimentați.
3. Crestați pielea peștelui. Sărați-l și piperați-l. Încingeți uleiul rămas, apoi adăugați 1/3 cimbru. Prăjiți peștele pe partea cu piele 4-5 minute. Adăugați untul, întoarceți peștele și prăjiți-l alte 2-3 minute. Stropiți-l cu suc de lămâie. Serviți-l cu sosul de ardei și cartofii cu anghinare.
Spor la treabă și poftă bună!
Preparare: 80 de minute.
cca. 500 kcal/porție
Limbă de mare marinată cu orez
Ingrediente (1 porție): •200 g limbă de mare •1 lingură sos marinat •40 g orez cu bobul lung •sare •8 ciuperci champignon •3 linguri unt •piper •1 linguriță fulgi de migdale •1/2 linguriță verdeață tocată •75 ml sos de pește (borcan) •1 lingură smântână •50 ml șampanie •zahăr •1 linguriță sos de soia •1 linguriță unt topit
Preparare:
1. Spălați peștele, uscați-l pe un șervet de bucătărie și lăsați-l în sosul marinat cca. 15 minute. Fierbeți orezul în apă cu sare, conform indicațiilor de pe ambalaj. Pregătiți ciupercile și tăiați-le. Căliți-le într-o linguriță de unt, apoi condimentați-le cu sare și piper. Prăjiți fulgii de migdale într-o tigaie, fără adaos de grăsime. Amestecați ciupercile și fulgii de migdale cu verdeața și încorporați-le în orezul pregătit, apoi păstrați totul cald.
2. Amestecați sosul de pește, smântâna și șampania. Fierbeți sosul, apoi condimentați-l cu un vârf de cuțit de zahăr și sos de soia. Tăiați restul de unt cubulețe.
3. Puneți untul topit într-o tigaie și prăjiți peștele câte 2-3 minute pe fiecare parte. Serviți-l alături de sos și orez și ornați după cum doriți.
Spor la treabă și poftă bună!
Preparare: 40 de minute.
cca. 640 kcal/porție