Se intampla adesea sa ne simtim mai rau cand temperaturile scad considerabil iarna. Cercetatorii francezi au gasit si explicatia stiintifica pentru acest fapt si au concluzionat ca, intr-adevar, unele afectiuni se agraveaza in sezonul rece.
Cercetatorii de la Facultatea de Medicina din Lyon au constatat ca numarul deceselor creste in Franta in timpul iernii si au decis sa investigheze cauzele din spatele cifrelor, scrie publicatia Le Figaro.
Studiul oamenilor de stiinta francezi arata ca mai multe afectiuni, mai ales cele cardiace si respiratorii, se agraveaza. Unul dintre motivele pentru care se intampla acest lucru este aglomerarea oamenilor in spatii inchise, a atras atentia Bruno Lina, directorul laboratorului de virusologie si ventilatie de la Facultatea de Medicina din Lyon. Practic, cu cat oamenii ies mai putin din casa si stau mai mult in spatii inchise, in numar mare, cu atat creste riscul de infectii.
Totodata, iarna ne curge nasul. Mucoasa nazala lichida tot mai frecventa in timpul sezonului rece este de fapt strategia organismului uman de a incalzi aerul rece inainte ca acesta sa ajunga in plamani. Insa tocmai acest proces perfect natural – cand ne curge nasul – scade protectia in fata bacteriilor din exterior pe care le inspiram si care patrund mult mai usor in organism tocmai din cauza acestei bariere mult prea umede.
Pe de alta parte, temperaturile scazute incetinesc ritmul de functionare a sistemului imunitar. Astfel, celulele se deplaseaza mai lent, fapt ce diminueaza reactia imunitara, lansand astfel timp virusului sa se instaleze in organism.
In ceea ce priveste bolile cardiovasculare, si acestea se agraveaza pe timp de iarna din cauza contractiei vaselor de sange la temperaturi scazute. Vasele de sange se contracta pentru a limita pierderea caldurii din organism iar sangele devine mai vascos. Din acest motiv, inima trebuie sa lucreze mai mult pentru a pompa sangele prin corp, fapt ce poate duce la agravarea unor boli cardiovasculare pe timp de iarna.