27 septembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăSANATATEDe ce este contagios cascatul

De ce este contagios cascatul

Fara indoiala, multi dintre noi am simtit pe propria piele cat de contagios este cascatul, insa cauzele pentru care acest gest este molipsitor abia recent au fost deslusite de oamenii de stiinta.

 

Cascatul este contagios intre oameni atunci cand nivelul de empatie al celui care priveste un om cascand este ridicat. Insa nu este vorba doar de empatie, de capacitatea de identificare, prin traire, cu experiente altor persoane. Nivelul de contagiozitate al cascatului a fost documentat in numeroase randuri de oamenii de stiinta.

 

Cascatul molipsitor are loc ca reactie fizica a unei persoane care vede, se gandeste sau aude pe altcineva cascand, fiind o diferenta enorma intre un cascat survenit astfel si unul aparut in mod spontan, pe fond de oboseala sau plictiseala. Si nu doar oamenii casca in mod spontan! Toate vertebratele, inclusiv serpii si soparlele, casca spontan.

 

Cand vine vorba de cat de contagios este cascatul in randul oamenilor, lungimea de unda emotionala este esentiala. Studii recente au demonstrat ca gradul de contagiozitate cascatului scade odata ce persoana care vede pe altcineva cascand inainteaza in varsta, imbatranirea scazand capacitatea umana de a empatiza cu altii.

 

Mai mult, cascatul nu este contagios pentru copii care nu au implinit inca varsta de patru ani, pentru ca ei inca nu pot empatiza. Totusi, fatul din uterul femeii insarcinate incepe sa caste inca de la 11 saptamani de dezvoltare. Pe de alta parte, copiii care sufera de autism nu se molipsesc de cascatul altora, iar formele severe ale bolii nu empatizeza deloc cu cei care casca in jurul lor. Mai mult, cascatul este mult mai putin contagios la persoanele care sufera de schizofrenie.

 

Citeste si:  Ce vedete recunosc că au folosit Ozempic pentru a slăbi, ce este acest medicament și ce riscuri implică

La aceste concluzii au ajuns cercetatorii Universitatii Duke din SUA, care au numarul de cate ori au cascat 328 de voluntari sanatosi in momentul in care au fost pusi sa vizioneze trei minute de filmare cu alti oameni care casc. Unii participanti la studiu este mai predispusi sa caste decat altii, se arata in studiul publicat in revista de specialitate PLOS ONE.

 

Varsta celui care privea pe altii cascand este un alt factor care influenteaza in mod semnificativ contagiozitatea cascatului. O persoana de varsta a treia este mult mai putin predispusa sa se molipseasca de cascat decat una tanara.

 

Caracterul molipsitor al cascatului are, de fapt, origini pur emotionale, fiind un instinct primar care ajuta oamenii sa se apropie unul de celalalt.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: