Multe persoane care tin cure de slabire obisnuiesc sa mestece gume cand li se face foame. Insa guma de mestecat nu tine pofta de mancare sub control si chiar indeamna organismul sa ceara alimente junk food.
Un studiu publicat recent in revista de specialitate “Eating Behaviors” arata ca guma de mestecat face mai mult rau in cura de slabire decat bine, pentru ca trezeste in persoanele care o mesteca pofta de alimente junk food, precum biscuiti, bomboane sau chipsuri.
Vinovat pentru acest fenomen este mentolul din guma, acea substanta care ii da gustul proaspat mentolat. Si paste de dinti contine mentol si aproape toata lumea a constatat, cel putin o data, ca o banana sau un suc natural de portocale consumate dupa spalatul pe dinti au un gust rau, desi sunt produse cat se poate de sanatoase si gustoase in alte conditii, a atras atentia co-autorul studiului Christine Swoboda, nutritionist la Universitatea de Stat din Ohio.
Mentolul din guma de mestecat actioneaza la fel: determina omul sa respinga produsele proaspete si naturale.
Christine Swoboda si Jennifer Temple de la Universitatea din Buffalo au decis sa stabileasca exact ce rol are guma de mestecat in procesul de slabit. Au coopotat 44 de voluntari carora li s-au pus la dispozitie tot felul de alimente: de la salate la mandarine si la struguri, dar si chipsuri, bomboane si alte produse catalogate drept junk food. Jumatate din participanti au mestecat guma in perioada studiului, iar ceea ce mancau dupa si inainte a fost analizat indeaproape.
Oamenii de stiinta au constat ca atunci cand mestecam guma, luam mai putin mese in timpul zile. Dar acest lucru nu inseamna neaparat un aport caloric mai mic. Persoanele care au mestecat guma in timpul studiului au preferat alimente bogate in calorii, multe din categoria junk, si au avut chiar un aport caloric zilnic mai mare decat persoanele care nu au mestecat guma.
“De vina este mentolul care interactioneaza cu nutrientii dn fructe si din legume si le face sa aiba un gust rau, determinand persoanele sa nu le mai consume”, explica Swoboda.
Ea atrage atentia ca se creeaza un mecanism prin care fructele, in mod normal gustoase, sunt “vazute” de creier drept alimente cu gust rau, motiv pentru care acesta le respinge. In schimb, produsele bogate in grasimi, in zaharuri si in calorii nu contin nutrientii din fructe care reactioneaza cu mentolul, motiv pentru care, chiar si dupa spalatul pe dinti sau mestecatul gumii, acestea tot au un gust bun. Creierul invata acest lucru si incepe sa ceara junk food.