16 aprilie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECum te distrug, de fapt, grijile de zi cu zi!

Cum te distrug, de fapt, grijile de zi cu zi!

Grijile de zi cu zi nu ne feresc pe niciunul dintre noi, indiferent de locul de munca, de salariu sau de viata amoroasa. Dar cate dintre acestea sunt reale si merita sa te consumi pentru ele si cate dintre ele sunt propriile noastre exagerari care ne fac rau?

 

Omul modern, adica fiecare dintre noi, este supus riscului de a suferi de tulburare de anxietate generalizata, care se manifesta prin ingrijorari frecvente, nerealiste si repetate, dar si prin anticiparea celor mai teribile deznodaminte.

 

Unele persoane ar putea spune: “Eu nu sunt asa!” Si totusi toti ne facem griji in fiecare zi si ne consumam in diverse situatii, chiar si in cele pasagere.

 

Mai mult de atat, o grija nu vine niciodata singura. Cand ne preocupa problemele financiare, suntem si nemultumiti de locul de munca, ne incearca stari de oboseala si ajungem sa ne facem griji si pentru sanatate – daca nu cea proprie, a cuiva apropiat. Totul decurge in cascada.

 

Desi o parte dintre griji este reala, multe sunt exagerate de noi insine. Desi avem tendinta de a considera ca multe lucruri rele care ni se intampla nu sunt responsabilitatea noastra, pentru ca nu noi le-am cauzat si gasim surse externe pentru probleme, modul in care reactionam, atitudinea pe care o avem in fata provocarile fac, practic, sa ne asumam “lucrurile rele” si sa devenim fie vinovati de propriul esec, fie responsabili de propriul succes in gestionare problemei si depasirea ei.

 

Citeste si:  6 moduri de a te binedispune in doar 5 minute

Cand cineva ajunge in punctul in care sufera de tulburare de anxietate generalizata, este atat de preocupat de griji, reale sau exacerbate, incar nu-si mai poate indeplini atributiile la munca, nu se mai poate bucura de timpul petrecut cu partenera, cu copiii acasa sau cu prietenii in oras.

 

Spre deosebire de tulburarile de panica, in care omul sufera de atacuri cutremuratoare de panica, tulburarea de anxietate generalizata este mai greu de diagnosticat, desi este adesea cronica.

 

Statistic, femeile sunt mai predispuse la aceasta tulburare, mai ales dupa ce depasesc varsta de 40 de ani, comparativ cu barbatii.

 

Asadar, cum iti dai seama ca suferi de tulburare de anxietate generalizata? Ei bine, pune-ti cateva intrebari: cat de bine consideri tu ca gestionezi problemele?; cum crezi ca se va schimba situatia daca nu rezolvi lucrul “x” pentru care te preocupi atat?; grijile iti umbresc orele libere ale zilei, cand esti alaturi de partener, de familie, de prieteni?; ai probleme cu somnul si te simti mai mereu obosit, atat fizic, cat si psihic?

 

Daca raspunsurile tale la aceste intrebari sunt negative, cu perspective sumbre, ar fi bine sa-ti revizuiesti atitudinea si modul tau de actiune cand esti in fata problemelor. Nimeni nu contesta ca pot fi grave, dar cat de grave si ce consecinte pot avea sunt chestiuni care raman la latitudinea ta si care sunt conturate in functie de cum gandesti. O atitudine pozitiva chiar si in fata unor situatii cu adevarat ingrijoratoare te va ajuta sa faci fata si sa treci peste.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: