Lipsa unui somn bun poate avea efecte devastatoare asupra corpului uman. Nu este cazul pentru o noapte alba, ci vorbim de un obicei nesanatos de a dormi mai putin de opt ore pe noapte.
Corpul nostru si, in special, creierul au nevoie de cateva ore de odihna, de un somn in care tu practic esti inconstienta. In tot acest timp creierul reorganizeaza informatii, stocheaza memorii si isi administreaza toate functiile. Studiile arata ca persoanele care dorm mai putin de sapte ore pot suferi mult mai usor de afectiuni ale sistemului cardiovascular, fata de cei care au un program normal de somn.
Bebelusilor le este recomandat sa doarma intre 14-17 ore, copiii 11-15 ore, iar incepand cu varsta de 14 ani un om trebuie sa doarma cel putin 7-8 ore pe noapte! Este important sa pastram si un program bun al somnului. Spre exemplu, daca te trezesti la 7, ar fi bine sa adormi in fiecare seara pe la ora 11-12 pentru a te putea bucura odihna necesara.
Un alt aspect care trebuie luat in considerare este reprezentat de faptul ca mai multe nopti albe la rand pot agrava simptomele diabetului, intrucat somnul ajuta la reglarea nivelului de insulina din corp. Daca nu dormim cum trebuie, atunci putem remarca cu usurinta o crestere cu 30% a insulinei. Mentinerea unui nivel normal de productie hormonala este vitala, intrucat acestia pot influenta pozitiv diete si chiar pot pune in pericol sanatatea, daca sunt produsi in cantitati prea mici sau prea mari.
Un alt efect negativ al lipsei de somn este reprezentat de faptul ca poate influenta aparitia cancerului la san. Conform cercetatorilor japonezi femeile care dorm mai putin de 6 ore pe noapte risca sa dezvolte cancer la san cu 63% mai mult fata de femeile care dorm suficient.