30 noiembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăSANATATECum se citeste tensiunea arteriala si ce inseamna

Cum se citeste tensiunea arteriala si ce inseamna

Auzim des vorbindu-se despre tensiunea arteriala si despre doua valori. 12 cu 8, de exemplu. Cei care isi dau cu parerea, e mare, e mica, se poate sa nu aiba habar ce inseamna cele doua valori.

Tensiunea arteriala este cel mai des exprimata de doua numere, de-obicei scrise ca raport. De exemplu, 120/80 mm Hg, adica tensiune sistolica/diastolica exprimata in milimetri coloana  de mercur.

Sistola

Numarul de sus, care e si cel mai mare dintre cele doua, masoara presiunea din artere, atunci cand inima bate (cand se contracta muschiul inimii).

Diastola

Numarul de jos, care e si cel mai mic dintre cele doua, si care masoara presiunea din artere intre bataile inimii (cand muschiul se odihneste intre batai si se umple cu sange).

Tensiunea normala si hipertensiunea

Valorile de referinta, considerate tensiune “perfecta” sunt putin sub120/80 mm Hg. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca tensiunea masurata in repaos a unei persoane sanatoase nu trebuie sa depaseasca 140/90 mmHg, aceasta fiind totusi considerata prehipertensiune. Valorile care depasesc 140/90 mm Hg, masurat in repaos, arata hipertensiunea arteriala si, daca aveti valori atat de mari, trebuie sa luati legatura cu medicul de familie sau cu un cardiolog.

Citeste si:  Alergiile iti dau batai de cap? Cum sa scapi rapid de efectele neplacute

Persoanele ale caror valori depasesc 180/110 mmHg trebuie sa ajunga urgent la medic sau sa solicite interventia cadrelor medicale, de urgenta.

Cum se diagnosticheaza hipertensiunea arteriala?

La persoanele care au peste 20 de ani, este recomandat sa se masoare tensiunea la vizitele periodice la medicul de familie sau macar anual, daca la masurarile anterioare tensiunea nu a depasit 120/80 mm Hg.

Presiunea sangelui creste cu fiecare bataie a inimii si scade atunci cand inima se relaxeaza, intre batai. Presiunea se poate modifica de la minut la minut, in functie de pozitie, nivelul de stres, perioada din zi, nivelul de oboseala, insa aceasta nu trebuie sa depaseasca 120/80 mm Hg. Daca presiunea sangelui este mai mare, in repetate randuri, medicul trebuie sa va monitorizeze o perioada, inainte de a pune diagnosticul de hipertensiune arteriala. In SUA, o treime (33.5%) din populatia adulta sufera de hipertensiune arteriala.

O singura masurare ale carei valori depasesc 120/80 mm Hg nu inseamna ca suferiti de hipertensiune insa, daca in repetate randuri tensiunea sistolica creste peste 140 sau cea diastolica creste peste 90, cel mai probabil medicul va prescrie un tratament. In cele mai multe cazuri, treatamentul vine insotit si de recomandari pentru schimbarea stilului de viata.

Care valoare e mai importanta?

In general, o atentie mai mare se acorda primei valori, tensiunii sistolice, ca factor major de risc pentru afectiunile cardiovasculare in cazul persoanelor de peste 50 de ani. La majoritatea persoanelor, tensiunea sistolica creste in timp, din cauza depunerilor de pe interiorul arterelor, placa depusa de-a lungul anilor.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: