Daca stai departe de prajeli si de dulciuri si ai uitat complet de bauturile carbogazoase, probabil esti convins(a) ca ai o dieta sanatoasa si echilibrata. Totusi, resimti efectele oboselii si constati ca, desi ai reusit sa dai jos cateva kilograme, nu esti deloc in forma. Motivul: o alimentatie sanatoasa nu inseamna exclusiv renuntarea la placerile culinare interzise, ci presupune varietate.
Organismul functioneaza la parametri optimi numai atunci cand primeste toate tipurile de nutrienti. Acest lucru e posibil printr-o dieta echilibrata, bazata pe diversitate. Cea mai mare problema a persoanelor care doresc sa slabeasca este ca se concentreaza pe anumite grupe de alimente, pe care le consuma exclusiv, crezand ca asa vor obtine rezultate maxime. In consecinta, organismul e privat de o serie de substante nutritive, gasite in alimentele pe care le ocolim sau la care pur si simplu nu ne gandim ca pot fi incluse in meniu.
Aceeasi problema o au si cei cu un program de lucru incarcat, care nu le permite sa manance la ore fixe sau sa-si planifice gustari sanatoase. Aceste persoane se bucura, de obicei, de o singura masa copioasa pe zi – cel mai adesea seara –, se vad nevoite sa sara peste micul dejun si isi potolesc foamea la birou cu fast-food, covrigei sau biscuiti rontaiti deasupra tastaturii.
Daca te recunosti in una dintre cele doua situatii, probabil ca si tu ai unele carente nutritionale si ar fi bine sa inveti sa-ti diversifici alimentatia. Iata care sunt principalele 4 vitamine si minerale ce nu trebuie sa-ti lipseasca din dieta, asa cum au fost stabilite de Academia Americana de Nutritie si Dietetica, care sunt dozele zilnice recomandate si de unde poti sa le obtii.
- Potasiu
Toata lumea stie ca are nevoie de calciu sau de vitamina C, dar potasiul nu pare a fi printre preocuparile celor care vor sa manance sanatos. Cu toate acestea, este un mineral esential in reglarea tensiunii arteriale.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.