Covrigii sunt deliciosi si romanii au o slabiciune pentru ei. Nu exista zi sa nu cumperi unul in drum spre serviciu sau scoala. Astazi va prezentam o reteta de covrigi usor de preparat, o alternativa simpla si ieftina.
Covrigii de casa se pot pastra pana la 2-3 zile, daca sunt tinuti corespunzator si avantajul este ca pot fi facuti cu diverse seminte.
Pentru reteta noastra compusa din 8 covrigi ai nevoie de:
– 240 ml apa calda
– 4 linguri de unt, la temperatura camerei
– doua lingurite de drojdie proaspata
– doua lingurite de sare
– doua linguri de zahar
– 420 g faina
– un ou mare
– sare/mac/susan/cascaval.
Mod de preparare
Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade si se tapeaza doua tavi cu hartie de copt. Apa se amesteca cu untul si drojdia, pana cand drojdia se dizolva, apoi se lasa amestecul deoparte 5 minute.
Se adauga zaharul, sarea, faina si se framanta cu mana. In cazul in care faina se lipeste de mana sau de recipient, se mai adauga 2-3 linguri de faina.
Se pune aluatul pe blatul de lucru, se presara cu putina faina si se portioneaza in 8 parti egale.
Fiecare bucata de aluat se alungeste pana atinge lungimea de 30-40 cm. Apoi, pe hartia de copt se formeaza covrigii, incepand cu un cerc larg, apoi adu extremitatile una peste cealalta in x. Se baga capetele sub aluat pentru a pastra forma.
Se bate oul si se ung covrigii cu o pensula de bucatarie si apoi, la final, se presara dupa gust cu sare, mac, susan sau cascaval.
Tava se baga la cuptor timp de 10 minute sau pana cand exteriorul devine maroniu.