Tartă cu brânză dulce și smântână pe gustul celor mari și mici
Cuprins
Ingrediente (12 felii):
Blat:
•250 g făină
•sare
•50 g zahăr
•125 g unt rece
•1 ou.
Umplutură:
•50 g unt
•500 g brânză de vaci grasă (40% grăsime în s.u.)
•125 g zahăr
•40 g amidon
•3 ouă
2 lingurițe coajă de lămâie rasă
•200 g frișcă
1 Pentru blat, se așază într-un castron făina cu sare, zahăr, ou și cubulețe de unt, precum și o lingură de apă călduță. Se frământă mai întâi cu mixerul, apoi rapid cu mâinile. Aluatul se modelează sub formă de bilă, se înfășoară în folie transparentă și se dă la frigider cca 30 min.
2 Se încinge cuptorul la 180ºC. Se tapetează cu hârtie de copt o formă de tort (Ø 26 cm). Între două straturi de folie transparentă se întinde o foaie de aluat rotundă (Ø 32 cm) și se așază în formă; se presează marginile.
3 Se topește untul și se lasă să se răcorească; se amestecă împreună cu brânza de vaci, zahărul, amidonul, ouăle și coaja de lămâie. În final se înglobează frișca bătută. Se așază umplutura pe blat și se coace prăjitura cca 1 oră. Se lasă să se odihnească cca 10 min. în cuptorul stins. Se răstoarnă apoi pe un platou tapetat cu hârtie de copt și se lasă să se răcească. După care se întoarce.
Preparare: 25 minute; La frigider: 30 minute; Coacere: 1 oră; Per felie: cca 420 kcal; Proteine: 8 g; Grăsimi: 28 g; Carbohidrați: 34 g
Tartă cu brânză și caise cu formă și aspect de soare
Ingrediente (12 felii): Blat:
•250 g făină
•125 g unt
•90 g zahăr
•1 ou
•1 praf sare.
În plus:
•1 conservă compot de caise (720 ml)
•500 g brânză de vaci •100 g zahăr
•1 praf sare
•3 ouă
•1 plic praf de budincă de migdale
•1 linguriță coajă de lămâie rasă
•150 g frișcă 1 Se unge o formă de tartă (Ø 30 cm).
Se frământă un aluat din făină, cuburi de unt, zahăr, ou și sare; se înfășoară în folie și se dă la frigider 30 min.
2 Se lasă să se scurgă caisele. Se stoarce brânza de vaci într-un prosop textil. Se amestecă împreună cu zahărul, sarea, ouăle, praful de budincă și coaja de lămâie; se înglobează frișca bătută.
3 Se încinge cuptorul la 200ºC. Pe planșeta tapetată cu făină se întinde o foaie subțire de aluat și se îmbracă forma; se ridică o margine înaltă. Se umple cu compoziția de brânză și se nivelează. Se reapartizează deasupra caisele cu partea rotunjită în sus. Se coace cca 45 min. Dacă tinde să crească prea mult, se acoperă cu folie de aluminiu. Se lasă să se răcească și eventual se pudrează cu zahăr.
Preparare: 30 minute; La frigider: 30 minute; Coacere: 45 minute; Per felie: cca 360 kcal; Proteine: 11 g; Grăsimi: 15 g; Carbohidrați: 45 g
Mini-torturi cu lămâie și un strat generos de brânză!
Ingrediente (6 bucăți):
Cremă de lămâie:
•sucul și coaja rasă de la 2 lămâi
•160 g zahăr
•2 ouă
•1 praf sare
•40 g unt Blat:
•100 g unt
•60 g ciocolată amăruie
•150 g biscuiți cu unt.
În plus:
•50 g unt
•4 ouă
•500 g brânză de vaci
•100 g zahăr
•1 plic zahăr vanilat
•40 g amidon
1 Se încălzesc în bain-marie sucul și coaja de lămâie cu zahărul, ouăle, sarea și untul, timp de 30 min., până se întărește crema, apoi se dă la frigider.
2 Se topesc untul și ciocolata și se amestecă cu biscuiții sfărâmați; se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (20 x 30 cm) și se dau la frigider. Se încinge cuptorul la 180ºC.
3 Se topește untul și se răcește. Se separă ouăle. Se amestecă brânza de vaci împreună cu zahărul tos, zahărul vanilat, amidonul, gălbenușurile și untul. Se înglobează albușul bătut. Se toarnă pe blat și se coace cca 50 de minute; se răcește. Se decupează 10 tortulețe (Ø 10 cm), care se acoperă cu cremă de lămâie.
Preparare: 35 min.; La foc: 30 min.; Coacere: 50 min.; Per bucată: 780 kcal; Proteine: 23 g; Grăsimi: 42 g; Carbohidrați: 77 g