29 aprilie , 2025

Ultimele articole

AcasăMAMICICum sa te opresti din alaptat fara dureri

Cum sa te opresti din alaptat fara dureri

Multe tinere mame aleg sa se reintoarca in campul muncii inainte de incheierea perioadei de concediu maternal. Pentru mamele care lucreaza insa, alaptatul poate fi o problema, una dureroasa chiar.

Cu toate acestea, stim ca alaptatul este benefic pentru copii de aceea, multe femei incearca sa prelungeasca cat mai mult perioada de hranire la san a sugarului care poate dura de la 3, la 6 luni. Dar ce se intampla dupa? Sanii vor avea de suferit in cazul in care alaptatul se va opri brusc. Nici nu se poate altfel, deoarece glandele nu vor inceta sa produca laptele doar pentru ca mama s-a decis sa opreasca alaptarea, iar sanii se vor simti precum un balon umplut cu apa pana la refuz. Nici nu incape indoiala ca rezultatul este cat se poate de dureros.

 

De aceea, cea mai buna metoda de a opri alaptatul fara dureri este cea naturala, facuta treptat/gradual. Pe masura ce micul sugar incepe sa manance si alte feluri de hrana, el va avea in mod natural nevoie de lapte din ce in ce mai putin. Astfel, prelungind intervalul de timp care se scurge intre alaptari, glandele vor incepe sa produca din ce in ce mai putin lapte, pana in final, cand nu vor mai produce deloc.

 

Bineinteles, in cazul in care mama este nevoita sa renunte la alaptarea copilului inainte ca acesta sa fie destul de mare pentru a putea trece si la alte feluri de mancare, ea va fi nevoita sa pompeze singura laptele, gradual, la fel ca si in cazul de mai sus. Pompatul are sanse mari ed reusita deoarece operatiunea nu este la fel de eficienta ca si in cazul hranirii sugarului, glandele comportandu-se ca si cand sugarul ar incepe brusc sa se hraneasca din ce in ce mai putin, rezultand astfel o productie de lapte mai mica. In cele din urma, glandele nu vor mai produce lapte dupa ce treptat mama a pompat zi de zi sanii fara a-i goli complet.

 

Daca insa pompatul nu reprezinta o solutie viabila, unica optiune ramasa ar fi cea de a lasa laptele in exces sa se scurga singur prin masaj sau, cel mai bine, prin dusuri fierbinti. Dusurile se pot dovedi mai mult decat eficiente in acest caz, in urma lor scurgandu-se suficient lapte cat sa elibereze din presiunea acumulata in sani si sa scape mama de disconfortul creat de aceasta.

 

Nu exista nicio baza stiintifica pentru utilizarea altor tratamente odata oprit procesul alaptarii. Chiar daca unele femei folosesc frunze de varza in sutien pentru a suprima lactatia, studiile medicale nu au confirmat niciun beneficiu in acest sens. S-au facut de asemenea studii cu ultrasunete dar nu s-a descoperit inca nicio baza serioasa pentru a le continua. Productia laptelui se va opri in orice caz, datorita unor chimicale care odata produse, o vor inhiba. Aceste chimicale sunt produse de catre glande, in cazul in care presiunea nu va fi eliberata din sani dar, procesul va fi extrem de dureros si stresant.

 

In fine, inca un lucru despre durerile in sani: Mamele sugarilor pot uneori suferi inflamatii sau infectii ale sanilor. In cazul in care sanii isi schimba culoarea in anumite zone sau se incalzesc peste masura, poate aparea mastita. In acest caz recomandam un consult de specialitate, medicul fiind singurul in masura sa confirme afectiunea si sa prescrie antibioticele necesare.

 

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: