Faptul ca romanilor le place la nebunie coliva si o consuma ca desert nu este niciun secret pentru nimeni, insa daca si tu te numeri printre acestia iti propunem o reteta delicioasa, usor de pregatit.
Asadar, pentru a pregati cea mai buna coliva pe care au incercat-o cei dragi tie, ai nevoie de:
– un kilograme de grau
– trei litri de apa
– 500 de grame de zahar
– o lingurita de sare
– 500 de grame de nuca macinata
– stafide
– esenta
– coaja de lamaie si coaja de portocala
Tot ce trebuie sa faci pentru a pregati coliva este sa speli graul in trei patru ape, frecandu-l bine in maini, dupa care sa-l pui la fiert, in apa cu sare. Se fierbe pana cand lingura din lemn infipta in oala sta dreapta.
Se rastoarna graul intr-un vas incapator, dupa care se adauga nuca, esentele, stafidele, coaja de lamaie si coaja de portocala si se amesteca bine.
Ulterior, graul fiert si aromatizat se pune pe platouri si se orneaza folosind cacao ori nuca macinata.
Se poate consuma si calda si rece, iar daca o duceti la biserica ar fi bine sa aveti doua platouri, unul pentru cei vii si altora pentru cei morti, conform traditiei religioase.
De asemenea, daca o pregatiti pentru a o duce la biserica, inainte de a pune la fiert graul spalat este bine sa spuneti o rugaciune, in amintirea celor decedati.