Ciresele sunt, fara doar si poate, printre cele mai delicioase fructe de sezon, motiv pentru care daca iti doresti sa te bucuri de ele si la iarna incearca sa prepari gem de cirese.
Simplu de pregatit si potrivit pentru orice sezon, gemul de cirese este, fara doar si poate, util in casa. Il poti folosi pentru prepararea a diferite prajituri sau il poti consuma la micul dejun, cu iaurt sau pe paine.
Ai nevoie de un kilograme de cirese, 600 de grame de zahar si coaja de la o lamaie.
Mod de preparare:
Curata ciresele de codite si spala-le bine. Ulterior, cu ajutorul unui ac de siguranta se scot samburii. Ciresele se pun intr-o cratita si se acopera cu zahar, dupa care se amesteca bine si se lasa deoparte timp de cel putin trei ore. Recomandabil, insa, ar fi sa le lasati peste noapte.
Se pune intreaga compozitie pe aragaz, la foc mic, dupa care se amesteca bine si se pune coaja unei lamai rase. In tot timpul in care fierbe e musai sa amesteci ca sa nu se lipeasca si sa indepartezi spuma care se formeaza.
Toarna gemul fierbinte in borcane curate. Le pui capacul si losi cu capul in joc pentru 15 minute. Dupa, le pui la culcus (borcanele sunt invelite in paturi) pentru 48 de ore.