Cum recunoști un pui injectat cu hormoni. În fiecare an, mai mult de 40 de miliarde de pui sunt sacrificate în întreaga lume pentru carne, majoritatea acestora provenind de la ferme. Scopul final este profitul.
Cuprins
Tot ce contează este volumul producției acestor animale, crescute pentru a-și atinge greutatea ideală în termen de 35 de zile de la incubație. Însă tu știi să faci diferența, când faci cumpărături la supermarket, dintre puii injectați cu hormoni pentru a crește mai repede și mai mult într-un interval scurt de timp și puii care au fost hrăniți natural?
Cum recunoști un pui injectat cu hormoni
Având în vedere intensitatea sistemelor de producție – pui care cresc în hale de 50.000 de păsări – fiecare dintre aceștia va fi norocos dacă va avea spațiu cât o coală A4 în care să trăiască, însă pericolele de a se îmbolnăvi cresc semnificativ. Pentru a preveni acest lucru, puii sunt vaccinați înainte de naștere împotriva bolilor comune. De asemenea, de multe ori li se administrează antibiotice – o măsură preventivă care este mai ușoară și mai ieftină decât tratarea bolilor individuale la o dată ulterioară.
Problema puilor injectați cu hormoni apare mai ales atunci când nu putem alege noi înșine carnea. La supermarket, unii producători au început să menționeze pe etichete că produsele lor nu conțin hormoni de creștere. Însă când ieșim la restaurant, nu știm dacă puii sunt bio, de la ferme, sau injectați cu hormoni de creștere.
Se injectează hormoni în puii din România?
Deși, de cele mai multe ori, producătorii nu recunosc folosirea diferitelor tipuri de hormoni, trebuie să ne gândim la timpul necesar unui pui să ajungă la maturitate. Puii crescuți la țară sunt, la vârsta de 3-4 săptămâni de dimensiuni mici, iar cei crescuți în abator ajung deja la maturitate. Crescătorii afirmă faptul că ar fi vorba despre rase diferite, iar puii din abatoare au pur și simplu un ritm al dezvoltării mai alert.
Dacă folosirea hormonilor este ilegală, asta nu înseamnă că producătorii nu injectează carnea de pui cu alte substanțe. Așa că, ajungem să cumpărăm de la supermarket carne procesată, care conține apă, sare, chiar și E-uri. Această combinație se numește saramură, căreia îi sunt adăugate și substanțe aditive, precum glutam monosodic sau fosfați de sodiu. Deși nu e ilegal sau nesănătos, procesul acesta vă poate faceți să plătiți prețul unui kilogram de carne de pui integral, din care trei sute de grame sunt reprezentate de apă.
Așadar, diferența dintre puii bio și cei din supermarket nu este neapărat una resimțită în textură sau în gustul cărnii, ci modul în care este hrănit și crescut. Din păcate, se observă și o diferență de preț între cele două produse datorată hranei mai costisitoare pentru puii bio. Aceștia sunt hrăniți cu ierburi, cereale și alte furaje naturale, în creșterea cărora nu au fost folosite substanțe precum pesticidele și fertilizatoarele chimice.
Consumatorul trebuie să știe și faptul că puii sunt injectați cu antibiotice, iar acesta rămân în organism pentru 40 de zile. Odată ingerat cu puiul, duce la scăderea imunității organismului uman. Efectele acestui proces sunt reprezentate de micșorarea efectului antibioticelor pe care le luăm în cazul unei răceli.