16 iulie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECum poate sportul sa reduca stresul

Cum poate sportul sa reduca stresul

Inrolare trafic.ro

Stim cu totii ca sportul reduce nivelul de anxietate, atenueaza simptomele depresiei si te poate scapa de stress. Dar ce se intampla, de fapt, in corpul uman?

 

Potrivit doctorului Matthew Stults-Kolehmainen, specialist in chineziologie la Centrul pentru Stres din cadrul Universitatii Yale, exercitiile fizice, mai ales cele aerobe, precum joggingul, inotul sau ciclismul, actioneaza asupra stresului in organism in doua moduri. Prin faptul ca sportul duce la cresterea ritmului batailor inimii, reuseste sa inverseze daunele cauzate de evenimente sau perioade stresante asupra creierului. „Stresul atrofiaza creierul, mai ales hipocampusul, care este responsabil de foarte multe functii, in special de memorie. De aceea cand esti stresat, uit mai des lucruri”, spune doctorul Stults-Kolehmainen.

 

Totodata, exercitiile fizice favorizeaza productia de neurohormoni, precum norepinefrina, care sunt asociati cu o imbunatatire a functiei cognitive, cu accentuarea starii de bunadispozitie, dar si cu o mai buna capacitate de invatare. Unii oameni de stiinta sustin chiar ca sportul te poate face chiar mai destept.

 

Potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, efortul fizic ajuta procesele fiziologice din organism, toate fiind implicate in modul in care reactionam la stres. Sistemul cardiovascular comunica cu rinichii, cre la randul lor comunica cu sistemul muscular. Toate acestea sunt controlate de sistemul nervor central si simpatic, care colaboreaza, la randul lor, intre ele.

 

Citeste si:  Ce spune despre personalitatea ta obiceiul de a-ti musca unghiile

Din aceasta relatie intrepatrunsa provine, de fapt, adevarata valoare a sportului. Cu cat suntem mai sedentari, cu atat mai putin eficient este organismul nostru in gestionarea stresului.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: