16 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATESubstante cancerigene in vopseaua de par

Substante cancerigene in vopseaua de par

Inrolare trafic.ro

Vopselurile de par contin substante a caror utilizare pe termen lung a fost asociata cu mai multe tipuri de cancer.

Potrivit unui studiu britanic efectuat de oamenii de stiinta ai organizatiei Green Chemicals, vopselurile pentru colorarea parului contin substante periculoase cancerigene.

In urma contactului cu scalpul si din cauza utilizarii pe termen lung a vopselurilor, suntem expuse riscului de aparitie a cancerului.

Oamenii de stiinta atrag atentia ca nu conteaza daca ne vopsim noi singure, acasa, sau mergem la saloane scumpe caci orice vopsea de par contine agenti de colorare periculosi.

Pericolul creste si din cauza altor factori din exterior. Spre exemplu, fumul de tigara si alti poluanti din aer care interactioneaza cu parul vopsit creste natura cancerigena a substantelor care au dat culoarea stralucitoare dupa care am tanjit.

Potrivit studiului Green Chemicals, orice vopsea de par permanenta contine niste substante secundare care pot penetra pielea capului si sa raman pe lungimea parului timp indelungat, de la cateva luni la ani. In timp, substantele reactioneaza cu fumul de tigara, dar si cu gazele de esapament din aer si formeaza asa-numitele chimicale numite nitrosamine.

S-a dovedit stiintific deja ca acestea sunt atat cancerigene, cat si asociate cu probleme de astm, dermatologice si chiar de fertilitate.

Determinarea cantitatii exacte de nitrosamine este dificila, a recunoscut profesorul David Lewis, unul dintre coordonatorii studiului, caci fiecare vopsea contine substante secundare diferite si in cantitati diferite, iar mediul inconjuratori de unde provin factorii externi care pot interactiona cu aceste chimicale difera de zona in care locuieste persoana respectiva, dar si de stilul de viata pe care il are.

„In acest punct, este greu sa spunem exact cantitatea de nitrosamine produsa sau nivelul de risc pe care il ridica aceste substante. Insa, fara doar si poate, reprezinta un pericol pentru sanatatea umana”, a declarat prof. David Lewis.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: