Sarutul este forma elementara de exprimare a afectiunii dintre doua persoane, insa este bine sa fim constiente de faptul ca prin sarut putem sa luam anumite boli sau sa transmitem anumite boli, de care nu stim mereu ca ne afecteaza.
Printre aceste boli, se numara herpesul, boala sarutului si sifilisul
Herpesurile sunt cauzate de obicei de virusii Herpes simplex. Exista doua feluri de Herpes simplex: tipul 1 care provoaca majoritatea infectiilor orale si aproximativ jumatate din cele genitale si tipul 2 care aproape intotdeauna cauzeaza herpesul genital.
Avand in vedere ca localizarea cea mai frecventa a herpesului se afla la nivelul buzelor, aceasta boala se poate transmite foarte usor. Astfel, prin sarut, intram in contact direct cu leziunile si cu saliva infectata si cu siguranta ne putem infecta.
Aparitia herpesului poate da o stare de indispozitie generala, somnolenta sau insomnie, dureri de cap, nervozitate, scaderea poftei de mancare, greturi, frisoane, cresterea temperaturii sau dureri in muschii coloanei vertebrale ce se accentueaza la extensia capului, dar toate aceste simptome dispar in 3-5 zile de la debut.
Apar eruptii rosii la nivelul pielii si basici care se umpluc cu lichid.
Herpesul poate fi declansat si de stres, expunere la frig, ciclul menstural sau febra.
Pentru a evita aceste situatii si a sti totul despre herpes, de la profilaxie pana la tratament, este bine sa efectuati analize peridice ale sangelui.
Boala sarutului (mononucleoza)
Aceasta boala este cauzata de virusul Epstein-Barri si are simptome semanatoare racelii: dureri de gat, oboseala, somnolenta si febra.
Insa, simptomele acestei boli te pot duce in eroare si te pot face sa banuiesti ca ai amugdalita. insa, exista o serie de dioferente intre cele doua boli, diferente care te pot face sa intelegi care este diferenta:
– Infectia din gat nu trece cu antibiotice, spre deosebire de amigdalita.
– Nu exista dureri severe in gat, ci doar o senzatie de mancarime
– Ai o senzatie puternica de foame.
Boala sarutului trece de la sine in cateva zile insa daca simptomele persista ar trebui sa va adresati unui medic.
Sifilisul
Sifilisul este considerata cea mai periculoasa boala dupa infectia cu virusul HIV si se poate transmite si prin sarut. Este important ca, pentru a evita toate aceste afectiuni, sa efectuam controale periodice la medic pentru a afla daca suntem in pericol sau daca riscam sa punem alte persoane in pericol.