Search for content, post, videos

Totul despre herpes

Herpesurile sunt cauzate de obicei de virusii Herpes simplex. Exista doua feluri de Herpes simplex: tipul 1 care provoaca majoritatea infectiilor orale si aproximativ jumatate din cele genitale si tipul 2 care aproape intotdeauna cauzeaza herpesul genital.

Te poti infecta prin contact direct cu herpes, cu lichidul dintr-un herpes sau cu saliva unei persoane care are herpes. Herpesul genital se dobandeste prin contact sexual, dar o persoana cu herpes facial activ poate sa transfere virusul in zona genitala sau in alte parti ale corpului, cum ar fi ochiul.

Dupa o prima infectare fie se instaleaza imunitatea fata de o infectie ulterioara, fie virusul ramane in stare latenta in celulele nervoase pana este reactivat de factori declansatori cum ar fi: expunerea la temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute, lumina solara puternica,raceala, stresul,  oboseala si extenuarea,  menstruatia, alimentatia deficitara.

Cum se manifesta?

Aparitia herpesului poate da o stare de indispozitie generala, somnolenta sau insomnie, dureri de cap, nervozitate, scaderea poftei de mancare, greturi, frisoane, cresterea temperaturii sau dureri in muschii coloanei vertebrale ce se accentueaza la extensia capului, dar toate aceste simptome dispar in 3-5 zile de la debut.

In cazul pielii si a mucoaselor apare o eruptie de mici basicute cu lichid clar care se rup cu usurinta, lasand eroziuni ce se vindeca in cateva zile. Pe toata durata bolii sau chiar putin inainte de aparitia ei, bolnavul are senzatii de arsura sau mancarime locala. Majoritatea herpesurilor dispar de la sine intr-o saptamana sau doua, iar doar la 1% din persoanele infectate vor mai reaparea basicutele. Pentru a limita eruptiile, urmeaza aceste sfaturi:

Ai grija sa ai o dieta sanatoasa, bogata in vitamine, sa dormi suficient si sa faci exercitii cat mai des.

Incearca leacurile din camara. Plantele care stimuleaza sistemul imunitar sunt echinacea, astragalus si brusturele.

Foloseste apa si sapunul. Ca si in cazul oricarei rani, trebuie sa ai grija sa nu se produca o infectie secundara(bacteriana), iar apa si sapunul este tot ce iti trebuie pentru a tine germenii departe de zona afectata.

Nu-l atinge. Este important sa te speli pe maini dupa ce ai atins herpesul intrucat risti sa il raspandesti si in alte zone, cum ar fi ochii. In caz ca esti tentata sa te scarpini noaptea cand dormi, acopera herpesul cu un pansament de tifon.

Nu transmite virusul. Iti aduci aminte cum se ia herpesul? Acum ai o responsabilitatea de a-i proteja pe ceilalti. Cand ai rani contagiunea este maxima asa ca evita contactele sexuale.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *