22 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECum iti influenteaza munca si salariul somnul noapte de noapte

Cum iti influenteaza munca si salariul somnul noapte de noapte

Inrolare trafic.ro

Cu cat castigi mai bine, cu atat dormi mai bine. Mai mult, daca lucrezi in domeniul juridic se prea poate sa te bucuri de mai multe ore de somn decat daca ai un job in turism.

 

Daca in vreo noapte, zvarcolindu-te in pat si macinat de insomnie, te-ai intrebat vreodata cum dorm oamenii bogati, acum stii raspunsul: foarte bine. Salariul iti influenteaza si calitatea somnului, si numarul de ore dormite pe noapte, iar in cazul persoanelor cu venituri mari, acestea au sanse cu 20% mai mari sa se bucure de somn odihnitor noapte de noapte.

 

Dar si munca propriu-zisa iti influenteaza somnul. Cei mai napastuiti sunt oamenii care lucreaza in domeniul arhitecturii, al constructiilor si in inginerie. Doar 21% din ei dorm noua ore pe noapte.

 

Nici cei care lucreaza in turism si in transport nu sunt mai fericiti in ceea ce priveste somnul: putin peste 23% dorm mai mult de noua ore.

 

Dupa acestia urmeaza persoanele care lucreaza in productie (26,7%), in sistemul de sanatate (27,5%). Din randul celor care lucreaza in marketing, in vanzari si in media, doar unul din trei doarme noua ore pe noapte.

 

Daca trag la somn (sau somnul trage la tine) si inca ai mai putea sa-ti schimbi meseria, atunci domeniul juridic este ideal pentru tine. Daca activezi deja in domeniu, se prea poate sa te numeri printre norocosii 40% care dorm bine peste noua ore pe noapte.

 

Citeste si:  Alimente care te impiedica sa dormi

Dar ce ne tine, de fapt, treji pe multi dintre noi? Studiile psihologice au aratat ca aproape 50% din oamenii care au un somn insuficient si prost calitativ nu dorm cum trebuie din cauza grijilor de zi cu zi si a stresului.

 

Insa, in mod surprinzator, a doua cauza pentru care nu dormim bine noaptea nu are legatura nici cu starea financiara, nici cu locul de munca. De vina este chiar partenerul din pat. 25% din oamenii cu probleme de somn sunt, de fapt, afectati de zgomotele si foiala partenerului.

 

Ce-i de facut? Nu poti peste noapte sa-si dublezi sau sa-ti triplezi salariu, nici sa-ti schimbi locul de munca sau domeniul in care activezi si nici sa te desparti de partener.

 

In primul rand, asigura-te ca dormitorul tau este aerisit, chiar racoros, intunecat si cufundat in liniste. Nu mai bea cafea dupa-masa, rezuma-te la portia de dimineata si, cel mult, la inca una la munca, atunci cand ajungi.

 

Scoate din priza laptopul, televizorul sau diverse gagdeturi care lumineaza, chiar si putin, inainte sa te bagi in pat. Orice lumina tulbura somnul si agita, chiar daca nu esti constient de asta. Daca, totusi, nu te poti culca direct, fara niciun fel de activitate, atunci mai bine citeste o carte usoara, relaxanta, care sa te scufunde in lumea viselor – si la propriu, si la figurat.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: