4 martie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECum influenteaza memoria pilulele contraceptive

Cum influenteaza memoria pilulele contraceptive

Pilulele contraceptive influenteaza modul in care femeile care le folosesc isi amintesc informatiile legate de anumite incidente, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani.

Specialistii spun ca femeile care folosesc pilula contraceptiva au tendinta de a-si aminti aspecte legate de un incident diferite de cele pe care si le amintesc femeile care nu folosesc aceasta metoda de contraceptie.

Pilula, dupa cum este cunoscuta, influenteaza modul in care femeile isi amintesc anumite informatii, prin modificarea echilibrului lor hormonal, sustin autorii acestui studiu.

Astfel, cele care folosesc pilula contraceptiva prezinta mai mici probabilitati de a-si aminti detalii legate de un eveniment, dar isi amintesc de impactul emotional general asociat acestuia, mai ales daca a fost traumatizant – voluntarele au fost rugate sa rememoreze un accident rutier in care victima, un baiat, a ramas fara picioare.

Modifica modul de rememorare a eventimentelor

Contraceptivele reduc nivelurile de estrogen si progesteron pentru a preveni sarcina. Aceste substante – apanajul partii stângi a creierului – sunt asociate cu capacitatea femeilor de a-si aminti in mod logic evenimente, potrivit lui Larry Cahill, neurobiolog care a lucrat la acest studiu, ce sugereaza ca pilulele ar influenta performantele la locul de munca.

Desi contraceptivele nu deterioreaza memoria, modul in care evenimentele sunt rememorate este diferit. „Este vorba de o schimbare a tipului de informatie rememorat, nu de un deficit de memorie”, a spus si Shawn Nielsen, coautor al studiului, realizat de cercetatorii de la University of California si publicat in Neurobiology of Learning and Memory.

Citeste si:  5 alimente care te ajuta sa dormi

In lume, exista foarte putine studii privind efectele cognitive ale pilulei contraceptive si, in acelasi timp, peste 100 de milioane de femei folosesc aceasta metoda de contraceptie.

 

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: