21 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăMAMICICum distruge (neintentionat) un parinte incredere in sine a copilului sau

Cum distruge (neintentionat) un parinte incredere in sine a copilului sau

Inrolare trafic.ro

Toti parintii vor sa-si creasca copiii astfel incat sa devina adulti independenti si increzatori in fortele proprii, insa multi nu-si dau seama ca prin mici actiuni zilnice reusesc, de fapt, sa le distruga increderea in sine!

 

1. Parintii fac treburi pentru copii pe care si acestia le-ar putea face

Totul incepe devreme. Spre exemplu, mama se grabeste cu cumparaturile acasa pentru ca are de pregatit masa, dar ar trebui sa treaca si pe la curatatorie ca sa isi ridice niste haine, insa micutul ei o incetineste din mers. In astfel de momente se intampla des ca mama, gandindu-se ca este absolut obligatoriu sa le faca pe toate in aceeasi zi, isi ia in brate copilului care deja stie sa mearga doar pentru a le face pe toate. Se intampla o data, se intampla de doua ori, se intampla de trei ori, iar in scurt timp copilul va cere sa fie carat in brate mai tot timpul, desi dispune de toate capacitatile motrice pentru a se deplasa de unul singur.

 

Acesta este doar un exemplu. Un alt exemplu poate fi a strange jucariile dupa copil, desi si el poate sa le puna in cutia cu jucarii. Intr-adevar, poate mai uita o jucarie sau doua, insa a face in locul lui ceea ce si el poate face, pe termen lung, este un gest repetat care induce copilului ideea ca el nu este in stare. Asadar, implicit, ii scade increderea in fortele proprii.

Citeste si:  Alege caruciorul perfect pentru copilul tau

 

2. Parintii ofera prea multe instructiuni

Multi parinti au impresia ca copiiilor lor trebuie sa li se explice de o mie si una de ori acelasi lucru ca sa il faca bine. Insa repetitia – desi este considerata „mama invataturii” – poate induce unul copil senzatia ca el este prost si ca de aia tata ii spune de sapte ori cum sa se spele pe maini.

 

3. Parintii vorbesc in numele celor mici

Este firesc ca puterea de decizie sa se afle in mainile parintilor, dar si micutii trebuie lasati sa vorbeasca atunci cand sunt intrebati. Un parinte care va raspunde mereu in locul micutului atunci cand un alt adult il va intreaba ceva risca, absolut involuntar si inconstient, sa diminueze increderea in sine a propriului copil.

 

4. Nu ii lasa sa-si faca temele singuri

Daca copilul va avea mereu unul dintre parinti alaturi de el cand isi face temele primite de la scoala, va cauta mereu aprobarea acestuia atunci cand rezolva o problema. Astfel ca, fara prezenta unui parinte, micutul s-ar putea sa se impotmoleasca de teama ca singur va gresi.

 

Copilul, cat poate, trebuie sa-si faca temele singur si abia mai apoi verificat de un parinte. Daca acesta descopera o greseala ii poate explica copilului unde si de ce a gresit, insa, daca nu dispune de cunostintele sau limbajul necesar pentru a-i spune de ce este gresit cum a facut el, mai bine lasa asa tema si o roaga pe invatatoare/profesoara sa ii explice clar problematica pe care micutul nu a inteles-o.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: