Crema taiată la prajituri. Cum o poti repara in mai putin de un minut. Indiferent de câtă experiență ai în prepararea celor mai gustoase prăjituri, oricui i se poate întâmpla uneori ca, din grabă sau din neatenție, să i se taie crema de unt pentru prăjituri.
Cuprins
O cremă tăiată nu numai că arată inestetic, dar capătă o textură neplăcută și nu o mai poți folosi pentru tort. Asta înseamnă ingrediente irosite și timp pierdut, dar și o masă servită fără desert, dacă nu mai ai timp să faci altă prăjitură.
Însă trebuie să știi că o cremă tăiată poate fi salvată, dacă pui în aplicare câteva trucuri.
De ce se taie crema
Crema de unt se taie din mai multe motive:
- Unul nu este de calitate. Ideal este să folosești unt cu cu cel puțin 80% grăsime.
- Untul trebuie lasat să ajungă încet la temperatura cemerei. Dacă forțezi operația strivind calupul de unt cu lingura exista riscul să se taie crema.
- Nu amesteci suficient de bine și de rapid ingredientele în unt.
În primul rând, atât untul, cât și alte îngrediente pentru cremă trebuie să fie la aceeași temperatură, nu abia scoase din frigider. Diferențele de temperatură fac ca untul să lase apă, iar crema să capete o consistență apoasă și să se taie.
Într-o cremă trebuie să adaugi untul treptat, nu dintr-o dată. Dacă untul este baza cremei și în unt adaugi alte ingrediente (zahăr, cacao, ouă, mirodenii), operațiile se fac treptat și numai după ce untul a fost adus la consistența de cremă spumoasă, iar fiecare ingredient în parte a fost complet încorporat.
Pe de altă parte, dacă nu amesteci bine, la viteză mare, crema finală nu se va omogeniza și se va tăia. Consistența corectă trebuie să fie ușor vâscoasă.
Cum repari crema de prăjituri tăiată
Nu te grăbi să arunci crema atunci când ți se taie. Există mai multe metode prin care poți încerca să o redresezi.
Pune vasul în care ai preparat crema de unt la bain-marie pe aragaz și las-o până când se încălzește ușor. Crema nu ar trebui să stea la bain-marie mai mult de un minut, iar în acest timp o poți amesteca ușor cu telul. Când o iei de pe foc, folosește mixerul la o treaptă de viteză mică pentru a o omogeniza. Las-o apoi o oră la frigider, pentru a se întări puțin, apoi ar trebui să o poți întinde pe blaturi.
O cremă care s-a lichefiat poate fi întărită cu un praf de gelatină, doua-trei lingurițe de lapte praf sau puțină pudră de cacao. Această metodă funcționează doar în cazul în care crema nu și-a lăsat multă apă, iar ingredientele pe care le adaugi vor absorbi excesul de sirop.
Secretul perfect al gospodinelor
Un truc care garantează o cremă perfectă este să faci un amestec din: zahărul pe care urmează să-l adaugi în compoziția cremei, o lingură cu vârf de amidon alimentar și 3-5 linguri de lapte. Trebuie să rezulte un amestec de consistența unei smântâni subțiri. Totul se pune pe foc la bain-marie. Amestecă energic cu o furculiță până ce amestecul devine gros si dens. Când este fierbinte, încă poți adăuga ciocolată, cacao și arome (esență de rom, vanilie sau ce vrei tu). Omogenizează bine și lasă să se răcească bine, până ajunge la temperatura camerei. pasta aceasta se poate adăuga în untul înspumat înainte și GARANTAT crema nu se va tăia.
Poți să folosesti compoziția pentru orice cremă care s-a tăiat și o poți prepara cu sau fără zahăr, după nevoie.
Încearcă să adaugi un ingredient extra în funcție de gustul pe care vrei să îl aibă crema. Dacă faci una cu aromă de vanilie, folosește pudră de vanilie sau lapte praf; o cremă de ciocolată poate fi dreasă cu pudră cacao, iar una cu aromă de cafea se rezolvă rapid cu ness, fără să i se schimbe dramatic gustul.
Dacă respecți aceste sfaturi, crema ta de unt se va repara în doi timpi și trei mișcări și nimeni nu își va da seama când va gusta din prăjitura ta. În plus, nu ți se va mai întâmpla niciodată să arunci crema și să consumi ingrediente degeaba sau să muncești de două ori pentru un desert simplu de făcut.