2 octombrie , 2023

Ultimele articole

AcasăSANATATECe spune fundul despre sanatatea ta: dovezi stiintifice

Ce spune fundul despre sanatatea ta: dovezi stiintifice

Fundul fiecarei persoane este mai putin apreciat decat ar merita. Pe langa faptul ca poate arata „apetisant” intr-o pereche de jeansi, muschii posteriorului – gluteus maximus, gluteus medius si gluteus minimus – sunt cei care ne permit sa mergem si sa stam drepti zi de zi. Posteriorul uman este un adevarat exemplu de perfectiune evolutionara si are multe „de zis” despre sanatatea omului.

Grasimea de pe fund si riscul aparitiei diabetului si a bolilor de inima

Exista o asociere intre forma fundului femeii si riscul de aparatie a diabetului zaharat si a bolilor de inima, se arata intr-un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford (Marea Britanie) si citat de publicatia de specialitate „Medical Daily”. Grasimea din organism, din punct de vedere cantitativ, este un bun indicator al starii de sanatate a unei persoane, dar conteaza la fel de mult si modul in care este distribuita in organism. Spre exemplu, excesul de grasime acumulat in zona toracelui, mai ales in zona pieptului, indica un risc crescut de probleme cardiace, inclusiv un risc crescut de producere a infarctului miocardic.

Nu este, insa, cazul grasimii de pe posteror. Oamenii de siinta au descoperit ca un surplus nu foarte mare de grasime in zona fundului poate avea chiar rol protector in fata unor probleme de sanatate.

„Daca acizii grasi nu sunt depozitati la nivelul fundului, atunci vor ajunge in alte zone, existand riscul sa se depuna in ficat si pe artere, fapt care predispune individul la diabet si boli de inima”, a explicat profesorul Konstantinos Manolopoulos, coordonatorul cercetarii efectuate la Universitatea Oxford.

Din pacate, aceasta „protectie” nu a fost distribuita in mod egal intre sexe de catre mama-natura. Femeile sunt mai predispuse sa depoziteze grasimea pe posterior, pe solduri si pe picioare, in timp ce barbatii depoziteaza, de regula, grasimea in zona superioara a corpului, pe abdoment si torace. Astfel, reprezentantii sexului tare sunt mai predispusi la dezvoltarea diabetului zaharat si, mai cu seama, a bolilor de inima decat femeile. Aceasta distributie inegala dintre sexe are ca principala cauza hormonii feminini secretati de corpul femeii. De altfel, este dovedit medical si, in multe cazuri pe propria piele, ca odata ce o femeie intra la menopauza incepe sa se ingrase in zona abdomenului tocmai pentru ca corpul ei nu mai secreta acei hormoni unici.

Posteriorul si existenta hemoroizilor

Sangerarile anale, durerile si mancarimile la nivelul rectului sunt semne clare ale existentei hemoroizilor. Tratati din timp, acestia nu ridica riscuri pentru sanatate. Insa pot indica un alt lucru: necesitatea schimbarii stilului de viata! Hemoroizii apar, de regula, pe fondul unei alimentatii slaba in fibre, pe fondul obezitatii, al lipsei de miscare si al statului indelungat pe scaun. Astfel ca, din acest punct de vedere, fundul – prin prezenta hemoroizilor – transmite practic necesitatea absoluta a schimbarii stilului de viata.

Cosurile de pe fund

Cosurile de pe fund, mai exact foliculita, este o problema dermatologica destul de frecventa care apare pe fondul inflamarii foliculului pilos. Aceasta inflamatie poate fi superficiala sau produnda, dureroasa sau nedureroase, iar in unele cazuri se poate transforma in pustula cu puroi.

Foliculita are, de regula, cauze bacteriene sau apare pe fondul unei infectii fungice. Cosurile de pe fund indica, in realitate, o problema in ceea ce priveste calitatea imbracamintii sau a ingrijirii personale, foliculita putand aparea din cauza anumitor haine nespalate bine, pe fondul raderii cu lama a parului, dar si pe fondul unei sensibilitati crescute a pielii. Practic, fundul prin prezenta foliculitei iti spune ca ar trebui sa schimbi hainele si ca este timpul sa renunti la lama de ras.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: