Regula celor doua gustari pe zi (intre cele trei mese principale) o stie mai toata lumea, insa putini pot spune clar ce inseamna, de fapt, o gustare sanatoasa.
Potrivit nutritionistului Jess Scott, o gustare sanatoasa prezinta urmatoarele caracteristici!
1. Contine atat proteine, cat si fibre. Acesti doi nutrienti esentiali o sa ofere suficienta energie organismului tau pana la urmatoarea masa principala, prevenind astfel riscul aparitiei senzatiei de foame crunta si predipunerea implicita la a manca prea mult.
Potrivit nutritionistului Jess Scott, o gustare ideala contine aproximativ 10 grame de proteine si 10 grame de fibre.
2. Cu cat gustarea in sine este mai putin procesata, cu atat mai bine. Din acest motiv Scott recomanda, spre exemplu, diversele seminte de tipul alunelor de padure, a migdalelor sau a nucilor ca gustari, neprocesate, bineinteles (deci neprajite, ci crude). Odata ce un produs a fost procesat, chiar si printr-o minima incalzire pe foc sau la microunde, nutrientii din acesta incep sa se descompunda. Din acest motiv gustarile crude sunt cele mai sanatoase. Daca recurgeti la alune de padure, migdale sau alte tipuri de nuci si seminte, fiti atenti sa nu depaseasca 50 de grame, deci aproximativ cate incap intr-un pumn (desi sunt foarte sanatoase, sunt si foarte incarcate caloric).
3. O gustare sanatoasa nu depaseste 200 de calorii. Pe de alta parte, nu trebuie sa judeci o gustare doar dupa aportul caloric, ci mai ales dupa nutrientii continuti. Spre exemplu, 200 de calorii dintr-o ciocolata alba nu poate echivala in veci cu 200 de calorii proveniti din nuca de cocos.
4. Trebuie sa iti si placa gustul gustarii dintre mese, altfel o sa iti vina sa ciugulesti in continuu si alte mancaruri.