Cu totii cunoastem pe cineva care cauta in permanenta scuze. Care intarzie mereu, sau pe plange ca nu reuseste sa slabeasca, ori ca e prea ocupat sa faca ceva anume.
Specialistii sustin ca atunci cand cautam scuze incercam practic sa ne sustragem dintr-o situatie. Ne este mult mai usor sa abandonam ceva si sa ne cerem scuze, decat sa ducem totul la sfarsit cu bine. Scuzele ne ajuta sa depasim mai usor momentul, sunt ca un fel de eliberare. Mai jos o sa va prezentam ce semnificatie au scuzele, poate in modul asta va vom motiva sa nu le mai folositi, sau asa aflati cum sa va ajutati prietenii care se scuza mereu.
Exista 3 tipuri de scuze
Majoritatea scuzelor sunt alimentate de teama de esec. Scuzele ne distanteaza de perspectiva esecului si ne pastreaza imaginea curata.
1. Prescrierea identitara. Se produce atunci cand nu se oboseste sa indeplineasca sarcinile care-i revin.
„Scuze, dar nu era sarcina mea sa…”
2. Identitatea de cirvumstanta. Cand individul nu a avut control asupra deznodamantului unui eveniment.
„Scuze, n-am putut sa fac nimic”
3. Prescrierea circumstantiala. Cand sunt blamate circumstantele si nu individul.
„Nimeni nu mi-a zis ce trebuie sa fac”
Care este metalimbajul din spatele celor mai invocate scuze
– „Scuze ca am intarziat”
Este evident ca nu-ti pare rau cu adevarat, altfel ai fi ajuns la timp. Daca obisnuiesti sa intarzii, folosirea acestei scuze se poate datora mai multor motive.
Nu pretuiesti timpul altora, consideri ca esti mai presus de ei si ca nu se vor supara daca te asteapta. Nu iti asumi responsabilitatea si nu stii sa-ti gestionezi timpul. Lipsa de punctualitate este in primul rand semn de imaturitate. Trebuie sa devii responsabil si sa tratezi viata cu mai multa maturitatea.
– „Sunt pur si simplu prea ocupat”
In prezent cu totii ducem vieti aglomerate, dar cu toate astea ne facem timp pentru cei dragi. Atunci cand nu reusesti sa-ti gestionezi corect timpul si te plangi ca esti prea ocupat, ajungi sa le transmiti celor din jur un mesaj gresit – ca ai un statut social special. In vremurile noastre cu totii suntem ocupati, stresati, obositi si muncim prea mult. Asta nu inseamna ca mai impresionam pe cineva sau ca nu putem sa ne facem timp pentru cei dragi.
– „Nu sunt sufient de bun”
Cu totii avem momente de nesiguranta in viata, insa multi invoca aceasta scuza pentru a scapa de indatoriri. Atunci cand vocea interioara iti tot repeta ca esti incapabil, nu o mai asculta. Incearca sa faci ce ti se ofera si incearca sa te automotivezi. Vei vedea ca in timp vei reusi sa indeplinesti lucruri pe care nu te credeai in stare.
Citeste si: Semne ca esti dependenta de internet si cum sa scapi
– „Nu e vina ta, e vina mea”
Este ce mai invocata scuza atunci cand vine vorba de o despartire. Prin asumarea falsa a vinei, multi au impresia ca partenerul va trece mai usor peste despartire.
Acest lucru ii face o defavoare persoanei de care te desparti, in cazul in care in spatele scuzelor este ascuns adevaratul motiv. Cel mai bine este sa-i spui cu sinceritate care este adevaratul motiv.
– „Nu sunt pregatit”
Invocarea acestui pretext ii ajuta pe multi sa se agate de aceasta replica pentru a amana la nesfarsit obiectivele propuse. Mai poate indica si ezitarea, frica de aventurarea intr-o directie necunoscuta.
Daca te lasi guvernat de aceasta frica risti sa stagnezi pe toate planurile.