Varza, cel putin la noi in tara, este un aliment pe care il consumam foarte des, mai ales in perioada rece a anului, toamna-iarna. Fie ca o consumam sub forma sa naturala, fie ca apreciem mai mult varza murata si inclusa in compozitia delicioaselor sarmale, varza continua sa ne placa foarte mult.
Cu toate acestea, cate lucruri sunt cunoscute de consumatorii de varza despre potentialul acestei legume? In cele ce urmeaza vom incerca sa aprofundam cateva dintre acestea.
In primul rand, varza actioneaza ca un puternic remineralizant si este un bun tonifiant, datorita potentialului energetic foarte ridicat. Este indicat ca varza sa fie consumata in stare cruda, valorile sale nutritive de baza fiind astfel nealterate.
Varza este un bun dezinfectant si un cicatrizant de incredere la nivelul tesuturilor lezate. Spunem acest lucru bazandu-ne pe faptul ca aceasta are proprietatea de accelerare a absorbtiei oxigenului la nivelul celulelor si, nu in ultimul rand, a metabolismului specific glucidelor.
Cu totii suferim de raceala in perioada rece si suntem deranjati de tuse. Ei bine, varza este un bun expectorant si are o puternica influenta antiseptica pulmonara.
Pe langa acest fapt, varza ne fereste de depresie. Are un continut foarte ridicat de vitamine si saruri minerale care influenteaza in mod pozitiv creierul si activitatea cerebrala.
In ultimii ani s-a pus accent pe studiile asupra valorilor anticancerigene ale verzei. Continutul bogat in caroten ajuta la reducerea riscului aparitiei cancerului iar hitidina si sulful reduc dimensiunile tumorilor si elimina toxinele din organism.
Fixarea calciului in oase este asigurata de clorofila. Varza este bogata in vitamina PP, potasiu, calciu, fier, magneziu, cupru, fosfor, fier, vitamina A, sulf. Pentru acest motiv, medicii recomanda consumul frecvent de varza viitoarelor mamici.
Avand un continut minim de lipide, varza este adesea inclusa pe lista alimentelor indicate in curele de slabire.
Daca doriti sa cultivati
Varza este cultivata inca din epoca de piatra si este o planta bienala, erbacee. Este rezistenta la frig, suportand temperaturi de pana la -3 grade Celsius, atunci cand se afla in faza de rasad, si merge pana la -7 grade Celsius cand este pe deplin dezvoltata.
Terenul pe care vreti sa o cultivati trebuie sa fie arat adanc si sustinut prin ingrasaminte naturale. Oferiti-i plantei multa apa si foarte multa expunere la lumina directa a soarelui.