Ca si orice alta alergie, alergia la soare este o reactie imunitara a organismului, de aceasta data o reactie impotriva luminii soarelui. Cel mai comun simptom este o reactie alergica de tip urticare, rosie, cu senzatie de mancarime la nivelul pielii care poate aparea dupa doar cateva minute de la expunere. Ce se intampla atunci cand soarele straluceste pe pielea unei persoane alergice? Ei bine, pielea afectata, este recunoscuta de catre sistemul imunitar ca si corp strain, acesta actionand in consecinta, incercand sa elimine problema aparuta. Desi in prezent oamenii de stiinta inca nu s-au pus de acord in privinta cauzelor care duc la alergiile solare, unii sunt de parere ca acestea ar fi mostenite. Iata in cele ce urmeaza, cateva exemple de alergii la soare comune:
1.Eruptia polimorfa. Cea mai raspandita alergie solara dintre cele cunoscute este Eruptia polimorfa (PMLE – Polymorphous Light Eruption eng.) care apare la 10 pana la 15% din populatie. Dupa arsurile solare, aceasta este cea mai raspandita problema cauzata de astrul care ne-a dat viata, Alergia la soaremanifestata printr-un fel de reactie alergica pe piele a persoanelor afectate, reactie care variaza de la persoana la persoana in intensitate. Desi simptomele incep in lunile reci de iarna, varful este atins in lunile de primavara, cand pielea devine din ce in ce mai expusa razelor ultraviolete, pe masura ce renuntam la hainele groase din sezonul rece. Pe masura ce sezonul cald se instaleaza, simptomele sunt din ce in ce mai putin vizibile, in parte datorita obisnuintei pe care pielea o castiga zi de zi, prin expunere repetata la soare. Aceasta imunizare va dura aproape un an, primele semne de alergie pot fi observate in primavara urmatoare. In general, acest tip de alergie il tratam simplu, cu haine care sa acopere pielea si cu crema speciala antisolara in zonele neacoperite. La primul semn de alergie aplicati o compresa pe zonele afectate iar in cazul in care simptomele sunt mai severe, puteti apela la doctorul de familie, care sa va prescire o crema speciala pe baza de cortizon.
2.Eruptia fotoalergica este cauzata de un anume element chimic aplicat pe piele, element care reactioneaza direct cu lumina soarelui. Acest element chimic poate fi parte componenta a lotiunii antisolare, a parfumului sau a deodorantului. De asemenea, uneori medicamentele prescrise de doctor in cazul unei afectiuni pot cauza alergii si eruptii cutanate fotoalergice.
3.Urticaria solara este o alergie destul de rara, cronica, si apare ca urmare a expunerii la razele solare. Apare in general la femeile mai tinere si cu timpul, devine o problema cronica, pe termen lung. Desi apar aceleasi simptome precum in cazul alergiilor comune, ba chiar urticaria de acest fel poate fi confundata cu arsurile solare, tratamentele sunt in general mai complexe si impun inca de la inceput sfatul medicului si prescriptiile acestuia.