27 martie , 2025

Ultimele articole

AcasăMAMICICe cuvinte sa NU folosesti cand discuti cu un copil gras

Ce cuvinte sa NU folosesti cand discuti cu un copil gras

Tweet

Obezitatea infantila a luat amploare in majoritatea tarilor evoluate sau in curs de dezvoltare de pe glob.

Cercetatorii sustin ca parintii trebuie aiba grija la cuvintele alese in discutiile cu ei despre problemele de greutate pe care le au.

Un studiu efectuat de Centrul pentru Politici Alimentare si Obezitate al Universitatii americane Yale arata ca parintii trebuie sa tina cont de sensibilitatea celor mici, care au kilograme in exces inca de la varste fragede. Anumite cuvinte sunt chiar interzise in abordare.

Pediatrii si ceilalti medici au rol important cand vine vorba de prevenirea si tratamentul obezitatii, dar eforturile lor sunt subminate de un limbaj care-i marginalizeaza pe copii , a declarat coordonatorul studiului, Rebecca Puhl, director de cercetare la Centrul pentru Politici Alimentare si Obezitate al Universitatii Yale.

Cercetatorii au cerut parerile la 445 de parinti privind termenii pe care ii folosesc in discutiile pe care le au cu micutii despre probleme de greutate.

Cuvintele obez , gras si durduliu sunt total contraindicate, aruncand un stigmat asupra copilului care are un surplus de kilograme, in timp ce expresia greutate nesanatoasa este cea recomandata in conversatie.

Totodata, oamenii de stiinta au constatat ca cei mici reactioneaza bine la termenii mai specializati precum  indice de masa corporala, probleme de greutate si supraponderal.

Obez , gras , durduliu sau extreme de obez au inregistrat un nivel de marginalizare de 60% la copiii carora le-au fost adresate expresiile, informeaza LiveScience.

Citeste si:  ATENTIE! 1 din 5 parinti fac aceasta greseala grava

Pe de alta parte, putini parinti recunosc ca odraslele lor au probleme de greutate, relateaza BBC News. Potrivit unei statistici efectuate in Marea Britanie, doar 14% dintr-o mie de parinti intervievati au recunoscut ca micutii lor sunt supraponderali sau obezi.

Copiii grasuni ai Romaniei

Desi nivelul obezitatii infantile in Romania nu este atat de ridicat precum in Regatul Unit sau in SUA, cazurile de copii cu kilograme in plus s-au inmultit considerabil in ultimii ani si in tara noastra, potrivit datelor Institutului National de Cercetari Alimentare (INCA). Mediul familial din Romania nu este un exemplu bun pentru cei mici, care sunt lasati la discretia bunicilor si a parintilor, atrag atentia specialistii romani

Copiii nu sunt invatati sa aiba mese regulate, iar pe cei care refuza sa manance parintii ii stimuleaza cu tot felul de dulciuri rafinate in loc sa le ofere fructele atat de importante pentru organism.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: