5 decembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăSANATATECâte calorii are zahărul și ce alternative sănătoase avem pentru a-l înlocui?

Câte calorii are zahărul și ce alternative sănătoase avem pentru a-l înlocui?

Zahărul este un ingredient omniprezent în multe produse alimentare și băuturi pe care le consumăm zilnic. Deși oferă o dulceață plăcută, adesea ne punem întrebarea câte calorii conține și care sunt alternativele sănătoase disponibile pentru a-l înlocui. În acest articol, vom explora numărul de calorii din zahăr și vom discuta despre opțiunile mai sănătoase pentru îndulcirea mâncărurilor și băuturilor.

Câte calorii are zahărul?

Zahărul este bogat în calorii, iar numărul de calorii depinde de tipul de zahăr folosit. În general, un gram de zahăr furnizează aproximativ 4 calorii. Există mai multe tipuri de zahăr, inclusiv zahărul granulat, zahărul brun, zahărul pudră și siropurile, fiecare cu conținut diferit de calorii. Iată o privire asupra numărului de calorii din unele dintre aceste tipuri de zahăr:

  1. Zahăr granulat: Aproximativ 4 calorii pe gram.
  2. Zahăr brun: Aproximativ 4 calorii pe gram. Zahărul brun poate părea mai sănătos datorită culorii sale mai închise, dar conținutul caloric este similar cu cel al zahărului alb.
  3. Zahăr pudră: Aproximativ 4,5 calorii pe gram.
  4. Sirop de arțar: Aproximativ 52 de calorii pe lingură (15 ml). Siropurile, cum ar fi siropul de arțar, pot avea conținut caloric mai ridicat din cauza consistenței lor mai dense.
Citeste si:  Ai insomnie? Iata alimentele care iti ajuta somnul sau ti-l distrug

De asemenea, este important de menționat că consumul excesiv de zahăr poate duce la creșterea în greutate, probleme de sănătate precum diabetul de tip 2, carii dentare și alte afecțiuni. De aceea, tot mai mulți oameni caută alternative mai sănătoase pentru a-și satisface pofta de dulce.

Alternative sănătoase pentru înlocuirea zahărului

Dacă doriți să reduceți aportul de zahăr sau să îl înlocuiți cu alternative mai sănătoase, iată câteva opțiuni:

  1. Stevia: Stevia este o plantă dulce și naturală care este disponibilă sub formă de pudră sau picături lichide. Este de aproximativ 50 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul și are zero calorii. Stevia poate fi folosită pentru îndulcirea băuturilor și a alimentelor.
  2. Miere: Mierea este un îndulcitor natural care furnizează aproximativ 64 de calorii pe lingură. Cu toate acestea, este mai dulce decât zahărul granulat, ceea ce înseamnă că puteți folosi mai puțin. Mierea are și beneficii pentru sănătate datorită proprietăților sale antioxidante și antimicrobiene.
  3. Sirop de arțar natural: Siropul de arțar pur, fără adăugarea de zahăr sau arome artificiale, este o opțiune mai sănătoasă pentru îndulcirea alimentelor. Are aproximativ 52 de calorii pe lingură și adaugă o notă distinctă de dulceață.
  4. Eritritol și xilitol: Aceste îndulcitori au un conținut scăzut de calorii și nu afectează nivelul de zahăr din sânge. Pot fi folosiți ca înlocuitori ai zahărului în copt sau în băuturi.
  5. Fructoză naturală: Fructele oferă dulceață naturală și furnizează fibre și nutrienți benefici. Puteți folosi fructe, cum ar fi bananele, merele sau curmalele, pentru a îndulci produsele de patiserie sau smoothie-urile.
  6. Extract de vanilie: Extractul de vanilie oferă o notă subtilă de dulceață și aromă. Puteți adăuga câteva picături la băuturi sau deserturi pentru a le îmbogăți gustul.
Citeste si:  Cele mai bune metode pentru a combate bolile de inima

Zahărul este bogat în calorii și poate avea efecte negative asupra sănătății atunci când este consumat în exces. Cu toate acestea, există numeroase alternative sănătoase disponibile pentru a înlocui zahărul și a satisface pofta de dulce fără a adăuga calorii suplimentare. Alegerea unei alternative mai sănătoase poate ajuta la menținerea unei alimentații echilibrate și la promovarea sănătății generale.

 

credit foto unsplash.com

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: