2 octombrie , 2023

Ultimele articole

AcasăSANATATECat de sanatoase sunt suplimentele alimentare. 5 produse care ar trebui evitate

Cat de sanatoase sunt suplimentele alimentare. 5 produse care ar trebui evitate

Ierburile si diversele extracte de nutrienti compun de mult asa-numitele suplimente alimentare recomandate in regimul alimentar de zi cu zi pentru a acoperi unele deficiente de vitamine si minerale pe care organismul nu le poate obtine din mancare. Insa, din pacate, nu toate suplimentele alimentare sunt sanatoase, multe avand compusi care pot face mai mult rau decat bine sanatatii omului.

 

Un studiu efectuat in Canada a vizat 44 de produse tip suplimente alimentare realizate din ierburi. Cercetarea a aratat ca multe sunt alterate in ceea ce priveste compozitia sau prost etichetate, inducand consumatorul in eroare. Spre exemplu, autorii studiului citat de publicatia „Prevention” au descoperit ca echinacea contine anumite ierburi secundare care pot interactiona negativ cu animite medicamente. Totodata, suplimentele de ginkgo biloba pot fi contaminate cu nuci, care au efect laxativ nedorit si pot cauza alergii severe la persoanele ce au intoleranta la astfel de seminte. Mai mult, in SUA, FDA (US Food and Drug Administration) a cerut retragerea de pe piata a unui supliment cu ierburi dupa ce anchetatorii au descopert ca acesta era asociat cu mai multe cazuri de insuficienta hepatica. Un producator de suplimente a ajuns dupa gratii dupa ce a comercializat un produs de slabit care continea substante toxice. Iar enumerarea poate continua, aratand un lucru clar: trebuie sa avem atentie sporita de unde cumparam suplimentele alimentare, ce fel de suplimente ne autoadministram.

 

Citeste si:  Remedii naturale impotriva racelii

Efectele benefice asupra sanatatii ale suplimentelor este de neconstestat, insa modul de preparare in fabrici poate schimba proprietatile acestora si genera efecte secundare periculoase asupra sanatatii umane.

 

Ce trebuie sa stiti despre suplimentele alimentare si riscurile lor

 

Ierburile cu proprietati benefice asupra organismului nu dauneaza in esenta, ci produsele secundare folosite de producatori in realizarea suplimentelor care ajung in comert. Spre exemplu, in studiul efecutat in Canada, la Universitatea din Guelph din Ontario, oamenii de stiinta au descoperit ca multe erau contaminate atat cu produse secundare percum orez, grau sau soia, dar si cu toxine precum metale grele sau pesticide.

 

De aici, sanatatea este expusa riscurilor, cum ar fi cele cardiovasculare, hepatice, renale.

 

Iata 5 suplimente alimentare pe care consumatorii ar trebui sa le evite, pentru ca au fost asociate cu probleme de sanatate grave, potrivit unei cercetari efectuate de Consumer Reports, care s-a folosit de statisticile organizatiei Natural Medicines Comprehensive Database.

 

1. Suplimente cu aconitum – folosite ca remediu pentru inflamatii, dureri articulare, rani si guta, acestea pot genera intoxicari severe, stari de voma, sangerari nazale, paralizie a sistemului respirator si chiar deces prematur. Suplimentele cu aconitum au intrat in atentia autoritatilor sanitare dupa ce au fost asociate cu un numar mare de intoxicari in Hong Kong.

 

Citeste si:  Bicarbonatul şi lămâia, inamicii refluxului esofagian

2. Suplimente cu portocala amara – sunt recomandate in curele de slabire, pentru combaterea congestiei nazale si a alergiilor, dar este considerata periculoasa fiind asociata cu lesinul, schimbari anormale ale ritmului cardiac, infarct miocardic si atac vascular-cerebral. Principalul motiv pentru care suplimentele cu portocala amara sunt contraindicate pentru ca acestea contin sinefrina, care este similara cu efedrina, substanta obtinuta din planta efedra ce poate cauza palpitatii, vertij, insomnie, cefalee, dar si tahiaritmii si hipertensiune arteriala.

 

3. Suplimente cu Chaparral – sunt folosite in tratarea racelilor, in curele de slabire, la combaterea infectiilor si la reducerea inflamatiilor. FDA a transmis insa, consumatorilor, sa nu mai cumpere si sa nu-si mai autoadministreze aceste suplimente dupa ce s-a descoperit ca sunt responsabile de mai multe cazuri de probleme renale si hepatice.

 

4. Suplimente cu argint coloidal – folosite in tratarea infectiilor si a micozelor, a bolii Lyme, a rosaceei, a psoriazisului, dar si a intoxicatiilor alimentare si a sindromului oboselii cronice, administrarea suplimentelor cu argint coloidal a fost asociata cu decolorarea mucoaselor, cu probleme neurologice si renale, fiind declarate „nesigure” de FDA inca din octombrie 2009.

 

5. Suplimente cu kava – folosite pentru atenuarea starilor de anxietate, sunt periculoase pentru ca pot favoriza aparitia insuficientei hepatice, fiind declarate „nesigure” consumului uman in SUA inca din 2002 si fiind interzise total pe piata in Germania, Elvetia si Canada.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: