Prea multe sucuri fac rau sanatatii, stim cu totii asta. Dar cum afecteaza, de fapt, bauturile racoritoare organismul, cat de mult suc este prea mult si care sunt pericolele reale ale consumului?
Raspunsul unanim al expertilor in sanatate in ceea ce priveste consumul de bauturi racoritoare la intrebarea „Cat de periculoase sunt?” este „Foarte”, indiferent daca preferam sucurile normale sau pe cele dietetice.
Consumul excesiv de sucuri este asociat cu numeroase probleme de sanatate: de la cresterea in greutate, la sanatate dentara proasta, la diabet, boli cardio-vasculare, infarct, atac vascular cerebral si chiar moarte prematura.
Dar cum actioneaza, de fapt, bauturile racoritoare asupra organismului nostru?
Un american bea, in medie, pe an, 170 de litri de bauturi dulci. Romanii nu sunt departe de locuitorii din USA, dat fiind ca 51% dintre noi suntem fie supraponderali, fie deja obezi, in timp ce 69% din americani se confrunta cu aceeasi problema. Chiar daca romanii nu beau atat de multe sucuri ca americanii, problemele aparute pe fondul consumului de bauturi racoritoare sunt semnificative si in Romania. Pana una alta, jumatate din populatia tarii este grasa.
De ce? Excesul de calorii din sucuri. Spre exemplu, un om care bea in plus, pe zi, o singura cutie (330 de mililitri) de suc, timp de un an, fara sa-si modifice dieta sub niciun fel, se ingrasa aproximativ sase kilograme in 12 luni. Sase kilograme de la o cutie de suc in plus pe zi!
350 de mililitri de suc contin 140 de calorii. Nu este chiar atat de mult, insa rareori ne limitam la 350 de ml. Adesea bem mai multe pahare fara sa stim ca unul singur ne poate modifica silueta intr-un mod nedorit.
Mai mult, caloriile aduse nu au nicio valoare nutritionala, fiind asa-numitele „calorii goale”, care sunt zahar pur si care, odata intrate in organism, se transforma in grasimile care alimenteaza tesutul adipos.
Totodata, dulcele in exces, mai ales cel procesat, artifical, face ca organismul sa-si piarda capacitatea naturala de a avea stare de satietate la consumul de dulce. Din acest motiv, nu ne putem satura si avem pofte nebune care trebuie satisfacute de indata ce apar. Nesatisfacute, putem suferi si de caderi de glicemie. Acestea au loc, mai ales, pe fondul consumului de dulciuri artificiale, inclusiv sucuri: dupa ce sunt baute, cresc nivelul zaharului (glicemia) din sange la niveluri ridicate, dar dupa acest proces apare si un picaj glicemic, adica o scadere brusca a glicemiei. In astfel de momente apare starea de tremurat, durerile de cap, senzatia de lesin si schimbarile bruste de comportament.
Dar rau facut de sucuri nu se limiteaza doar la greutate si la cresterile si scaderile glicemiei, ci ajung si la inima. Kilogramele in plus au o mare parte din vina, caci predispus la boli cardiace si la atac vascular-cerebral.
Stiai ca 350 de mililitri de suc contin 41 de grame de zahar, 30 de miligrame de sodiu si 38 de miligrame de cafeina? Sodiul (sarea) si cafeina sunt doua substante care nu ar trebuie sa se afle laolalta. Combinarea lor afecteaza puternic inima, crescand ritmul batailor cordului, tensiunea arteriala, in timp ce sodiul mai favorizeaza si retentia de apa si chiar a alimentelor ingerate in ziua respectiva. Mai mult de atat, sodiul si cafeina, impreuna, au efect deshidratant.
Oamenii beau sucuri cand le este sete, insa bauturile racoritoare nu tin loc de apa. Cu cat bei mai multe sucuri, cu atat vei simti nevoia sa urinezi mai des. Corpul are insa nevoie de apa, sa fie hidratat.
Cei care consuma sucuri prezinta un risc mult mai mare de aparitie a sindromului metabolic – toleranta scazuta la glucoza, dislipidemie, hipertensiune arteriala, obezitate si hiperinsulinemie. Prin toti acesti factori sindromul metabolic favorizeaza cresterea riscului cardiovascular, motiv pentru care trebuie depistat precoce. Desi acesti factori din cadrul sindromului metabolic sunt cunoscuti de ceva vreme, cel mai important este reprezentat de rezistenta la insulina, care cauzeaza, in final, diabetul zaharat.