24 mai , 2024

Ultimele articole

AcasăMAMICICare pot fi cauzele tusei la cei mici

Care pot fi cauzele tusei la cei mici

Tusea este un simptom frecvent la copii. Primul lucru la care te gandesti cand iti auzi copilul tusind este gripa. Dar nu multi dintre parinti stiu ca tusea are multe alte cauze. In functie de simptomele cu care se asociaza si felul in care tuseste, poate fi vorba de mai multe boli.

Daca tuseste, stranuta, ii curge nasul, are dureri in gat si de cap, amigdalele umflate, e molesit si obosit si nu prea are pofta de mancare cel mai probabil ca este vorba de o viroza respiratorie. Asa numita raceala sau guturai. In general, febra nu apare sau este joasa.

Daca are gripa, tusea este seaca, este foarte molesit, ii curge nasul, il dor gatul, capul, muschii si incheieturile, respira des si scurt, nu are pofta de mancare, ba chiar si vomita. Febra poate ajunge pana la 40 ºC. Apare mai frecvent iarna.

In cazul pneumoniei, simptomele sunt legate de felul infectiei. Poate fi vorba de o raceala care pare sa se agraveze, cu tuse persistenta, respiratie ingreunata si rapida, febra, frisoane, dureri in piept si de cap, oboseala si lipsa poftei de mancare.

Vezi aici aparate de aerosoli

Daca tuseste si expectoreaza secretii galbene sau verzui este vorba de bronsita. In plus de asta, se poate sa aiba si febra (pana la 38.5 ºC), sa il doara gatul, sa respire harait sau mai greu sau sa aiba un junghi in piept.

Citeste si:  Cinci elemente nutritionale ce lipsesc din alimentatia copilului

Nu toti parintii stiu ca tusea poate fi unul dintre simptomele unei alergii. Daca tuseste, dar are ochii rosii si inlacrimati, ii curge nasul si stranuta des este vorba de o alergie. In plus de aceste simptome, se mai pot asocia si bubite pe piele care il mananca foarte tare, diaree, dureri de burtica si varsaturi.

Cand tuseste des si are gatul iritat poate fi vorba de poluarea aerului sau de expunerea la fum de tigara.

Tusea sacadata de 10-20 de ori dupa care copilul inspira profund si scoate un sunet asemanator cu zbieratul unui magar este caracteristica pentru tusea magareasca, o infectie contagioasa cu Bortedella pertusis. Copilul poate avea si febra usoara, ochii rosii si inlacrimati, diaree, lipsa poftei de mancare si nasul infundat. Apare la copiii care nu au facut schema completa de vaccinare antidiftero-tetano-pertusis (DTP).

Daca tusea este mai frecventa noaptea, respira greu si atunci cand respira haraie sau se aude un suierat, poate fi vorba despre astm bronsic. Apare mai ales la copiii alergici sau cu rude cu astm sau alergii.

O tuse severa care seamana cu un latrat, asociata cu respiratie zgomotoasa si dificila, febra joasa si simptome de raceala, poate fi determinata de difterie (laringita difterica). Acest tip de tuse este mai chinuitoare noaptea.

Citeste si:  ATENTIE! 1 din 5 parinti fac aceasta greseala grava

Cand copilul tuseste slab, dar se aud niste zgomote ciudate atunci cand inhaleaza aer, nu poate sa respire sau sa planga si se albastreste la culoare, sunati rapid la 112. Copilul a inhalat un obiect sau o bucata de mancare si este o situatie de urgenta majora.

Oricare ar fi motivul pentru care tuseste, copilul trebuie dus la medic pentru diagnostic si tratament adecvat, mai multe pe eumama.ro.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: